Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейк Съливън: САЩ не изпращат военни в Европа за война с Русия

Военно-транспортен самолет С-17 и американски войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия на летището край Жешув, Югоизточна Полша.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати не изпращат военни за започване на война с Русия. Това заяви Съветникът по национална сигурност Джейк Съливън за Фокс нюз след като САЩ изпрати допълнително три хиляди военни в Германия и Източна Европа на фона на струпването на руски военни по границата с Украйна.

Съливън поясни, че САЩ са изпратили войски „да защитят територията на НАТО“.

Съветникът по национална сигурност говори и пред Ен Би Си, където посочи, че „военна ескалация и инвазия на Украйна може да се случи във всеки един момент“ и че Америка смята, че Русия има средствата за значителна военна операция в Украйна.

По-рано стана ясно, че според анализи на американското разузнаване условията за потенциална инвазия в Украйна за налице, без да се знае дали руският президент Владимир Путин всъщност е взел решение за това.

Москва отрича да има намерение да навлиза в Украйна.  

Американския президент Джо Байдън бе попитан от репортери какви фактори според него Путин разглежда при вземането на решение. В отговор той каза: „Неща, които не може да има.“

Байдън също каза, че няма да спекулира по въпроса дали ще изпрати допълнителни американски сили, ако не се стигне до деескалация от страна на Русия.

Американският президент бе запитан и дали се притеснява от сближаването на Русия и Китай , на което той отговори с „това не е нещо ново“.

В неделя Байдън е обсъдил с френския си колега Еманюел Макрон усилията в посока дипломация и възпиращи действия в отговор на продължаващото струпване на руски военни части по границата с Украйна.

Темата Украйна се очаква Байдън да разисква днес с германския канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в Белия дом.  

За Украйна се очаква да се говори днес и на срещата САЩ - Европейски съюз, когато ще се разискват рисковете за доставките на енергия в Европа на фона на геополитическото напрежение. Според проектодекларация, цитирана от Блумбърг, се очаква Вашингтон и ЕС да заявят, че е „неприемливо използването на доставки на гориво като оръжие“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43