Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейк Съливан: Русия може да нахлуе в Украйна до дни или седмици

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да нахлуе в Украйна до дни или седмици, каза съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан в серия от интервюта за американски телевизии. По думите му Съединените щати не изпращат войски в Европа, за да започнат война с Русия, а за да защитават територията на НАТО. 

Пред Ен Би Си нюз Джейк Съливан обясни кои са опциите за действията на Русия:

„Руските действия могат да са под различна форма, в това число и анексиране на територии в Източна Украйна, известни като Донбас, или може да предприемат серия от други действия - кибератаки, политическа дестабилизация, или може да има пълномащабно нахлуване в Украйна“.

Европа все още е далеч от независимостта от руските газови доставки и това може да е пречка за единен отговор на руската агресия, каза Съливан и обясни какво прави Белият дом в тази посока:

„Президентът Байдън нареди на екипа си да работи за намиране на количества втечнен природен газ по света, които да бъдат изпратени в Европа. Така че, помощта на Съединените щати за Европа не е просто разполагане на военни сили или икономическа помощ, но можем да координираме и доставки на газ, за да бъдат на топло европейците през останалата част от зимата. По този въпрос вече се работи и президентът Байдън ще го обсъди и утре с германския канцлер Олаф Шолц тук във Вашингтон“.

Газопроводът „Северен поток 2“ със сигурност ще е сред темите на разговор между Джо Байдън и Олаф Шолц. А Джейк Съливан увери, че при какъвто и да е вид руска агресия природен газ по тази тръба няма да потече.

По повод срещата между Владимир Путин и китайския президент Си Цзинпин тази седмица на откриването на Олимпийските игри Джейк Съливан заяви:

"Защото санкциите ще са насочени срещу финансовата система на Русия, която е свързана и с китайската. Така Китай ще има избор - да се съобрази със санкциите или не, ако е второто, разбира се, следват и наказателни мерки. Но основно, от наша гледна точка, сме уверени, че Китай ще плати цена, ако Русия нападне Украйна."

В декларацията от 5 000 думи след срещата на Путин и Си Цзинпин нито веднъж не се споменава Украйна, добави съветникът по национална сигурност на американския президент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните..

публикувано на 29.05.24 в 07:30

Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 07:23
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставката на ядрено гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.   От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50