Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Георги Димитров: 600 000 души в България към момента са ползватели на електронната идентификация

Докъде стигна процесът на електронната идентификация

Десислава Кръстева: Непризнаването на електронен документ и то подписан с квалифициран електронен подпис, това е сериозно нарушение

Снимка: БГНЕС

Докъде стигна процесът на електронната идентификация и колко ни е полезна с днешна дата тя?

Тази седмица се чака стартът на общественото обсъждане на техническите сецификации за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Това е стъпката към идеята личната информация да бъде в мобилния телефон. И в някои случаи телефонът да е средството, с което да удостоверяваме самоличност.

На наскорошен уебинар, организиран от един от големите телекоми, експерти посочиха - България трябва да побърза, за да няма неравенство на гражданите спрямо другите, живеещи поне в рамките на ЕС. 

"Огромен потенциал крие изграждането на системата", казва проф. д-р Георги Димитров. Той е в съвета на директорите на една от двете българските компании, които предоставят електронни подписи и идентификация. 600 000 души в България към момента са ползватели на електронната идентификация, казва той. Съотношението е в полза на частния сектор. 

Проф. д-р Георги Димитров припомня, че несъвършената система за  идентификация създава неравенства в ползването на публичните услуги дори и рамките и на ЕС. Примерът - германец, белгиец или италианец  могат да ползват своята електронна идентификация в цяла Европа, но българинът няма как да го направи. С примерно електронната парола на НАП, посочва още проф. д-р Георги Димитров предупреждава, че се задава едно „много сериозно“ изменение на европейските правила.

С нетърпение се чакат новите спецификации за изграждане на мобилното приложение за електронна идентификация. Министърът на електронното управление Божидар Божанов посочи, че в спецификациите ще има предложение мобилното приложение да се удостоверява еднократно или с електронен подпис, или с кодът, издаден от НАП или НОИ. Може и международният паспорт да служи за активиране, защото има чип.

Община Шумен
Електронното министерство, което още няма и сайт, си поставя за цел тази система да се случи до края на 2022 година. А за да се спази обещанието, директната поръчка е една от възможностите.

Мартин Орешарски, който отговаря за удосто верителните услуги в един от картовите оператори казвам, че за увеличаване на електроните услуги, трябва да има закони. Те от една страна трябва да „детайлизират дигитализирането на хартиените процеси“, тоест ограничаването им, докато на електронните процеси в публичния сектор се дава приоритет. И от друга страна да има закони, който да детайлизират технологичното обезпечаване на електронизацията. По-важното обаче е, че в страната ни има достатъчно модерни технологии, които да гарантират сигурността на електронната идентификация", смята още Мартин Орешарски.

"Не би следвало да има проблем към настоящия момент, не зная и каква е била конкретната причина за отказването на документ, но най-вероятно става дума за технологична невъзможност", коментира в "Хоризонт до обед" и адвокат Десислава Кръстева за парадокса - хора, които вадят данъчни оценки с електронен подпис да трябва да ходят да ги заверяват в общините, преди да предприемат продажба, защото съдиите по вписванията отказват да приемат документ, издаден с електронен подпис от която и да е община.

"От гледна точна на непризнаването на електронен документ и то ако е подписан този документ с квалифициран електронен подпис, това вече е сериозно нарушение не само на българското, но и на европейското законодателство", каза още адвокат Кръстева.

Тя посъветва хората в такива случаи да обжалват тези действия. Когато става дума за административен орган, тези институции нямат право да отказват електронни документи. Това включва и данъчните оценки, те съгласно българското законодателство подписани с квалифициран електронен подпис, са достатъчно валидни, поясни адвокатът.


Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44