Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската култура е като розичка на ревера

Аделина Филева: Човек без въображение не може да създава икономика

Училището да влезе по-сериозно в музея и галерията, призовава директорът на СГХГ

Аделина Филева
Снимка: БГНЕС

„Българската култура и по време на социализма, и по време на демокрацията е нещо като розичка на ревера – тя се носи за красота, показваме я пред някого – какво е създал през столетията българският народ и положителните неща за българската култура свършват дотук.“ Това каза пред БНР директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

Според нея не се усеща ролята на културата „да не оскотеем“ и в това се изразяват резултатите, които имаме днес.

„От това, че децата ни не са добре образовани, че са неграмотни, че са груби, че са невъзпитани. Дразни ни, че градът ни е надраскан, замърсен, че никой не се интересува от околната среда. Това се дължи на липсата на култура.“

Снимка: БГНЕС

Когато не водим учениците в училище и децата от детската градина в музеи, в художествени галерии, където да се провеждат часове, а родителите нямат време събота и неделя да заведат децата си „да им покажат една творба или един предмет, за да знаят името му“, няма как да се получи тази връзка и да искаме да върви и икономиката ни, заяви Аделина Филева.

„Защото човек без въображение и без мислене не може да създава нито икономика, нито земеделие. Каквото и да решите да правите, няма как да се отмине културата и образованието. Ако за това не си даваме сметка, няма да успеем като народ.“

Ако искаме следващите поколения да имат отношение към изкуството и културата, както и обич към книгата, това трябва да стане навик, изтъкна Филева в предаването „Преди всички“.

„Ако не го направим то да бъде навик, ако ще и да звучи лошо като думата „задължение“, те няма след това да имат необходимост, просто защото не познават тези територии, не са влизали в тях, за тях те остават нещо чуждо.“

Снимка: БГНЕС

Аделина Филева призова училището да влезе по-сериозно в музея и галерията.

Тя направи паралел между периода от Освобождението до Балканската война и постигнатото през тези 34 години на фона на днешната ситуация след 30-годишен преход.

„Днес, с нашата демокрация са изминали 33 и човек се чувства много потиснат, когато види какво са направили прадядовците му – като образование, като създаване на институции, построяване на университети. Дори не бих искала да изброявам какво става с икономическото развитие на България до 1912 година.“

Снимка: БГНЕС

В СГХГ се открива изложба, посветена на 110-годишнината от Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора.

„В картините ще видите срещата за първи път на нашите художници с войната – това е нещо ново като преживяване. Тази война ражда един нов жанр в българското изкуство: баталната картина, както и историческата. По това време ние още нямаме военни художници. Масово са доброволци и много художници участват, на различни възрасти.“

Сред доброволците са както Антон Митов, тогава ректор на Рисувалното училище, така и Майстора, който извървява пътя със Седма рилска дивизия във всички войни, не само в Балканската.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

В публикацията са използвани снимки от изложбата „Войната! И подлуде светът…“, посветена на 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54