Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възприема ли властта музейните работници само като бършещи прах по витрините

Защо музеите не могат да се издържат само с атракции и ще осъмне ли пътят към Шипка налепен с ликове на депутати

Музей на Хумора и сатирата в Габрово
Снимка: META/Facebook-Музей на Хумора и сатирата в Габрово

Днес Регионалният исторически музей във Враца е един от музеите в страната, които са затворени за посетители в знак на протест срещу издръжката за културните институции, планирана в проектобюджета за тази година.

С годините отношението към темата за финансирането на музеите върви на забавен каданс, смята Тихомир Машов, историк в музея.

Музеят във Враца Снимка: Ива Антонова

„Увеличение на ток, пандемия, липса на туристи – положението наистина става много сериозно. Чисто емоционално, чисто човешки, професионално хората се чувстват абсолютно недооценени. Резултатът от нашата работа – това, което се прави като култура, като образование, ще се види след години“, коментира Машов пред БНР.

Младите хора не искат да работят в системата, допълва той.

От обичайна зимна сметка за ток за месец около 3 хиляди лева музеят сега вече калкулира 9 хиляди лева. Ако не се увеличи държавното субсидиране, музеят ще издържи най-много до май и ще изпадне във фалит, предупреждава директорът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски.

Снимка: Антония ИлиеваИнсталациите трябва да поддържат оптимален температурен режим, напомня той. Ганецовски споделя, че въпреки усилията им да подменят осветителните тела с по-икономични такива, попадат в ситуация да не могат да си платят тока.

Хората в музея са в силно редуциран състав, а покриват и други пространства, сред които етнографско-възрожденски комплекс.

Георги Ганецовски подчертава, че част от работата на музейните специалисти е да опазват движимите културни ценности от хартия, дърво, камък, кост, метал, тъкани и други, а тези културни ценности изискват специфична климатична среда.

Снимка: Галерия и къща-музей „Георги Велчев“

За фондохранилищата носим огромна отговорност, изтъква Ганецовски.

„Това са нашите корени, това е нашата идентичност и това е мостът към следващото поколение и бъдещите поколения след нас. Нашата отговорност е да си свършим тази работа, за да ги опазим. Как ще стане при тези условия?

Днешното затваряне на музеите е своеобразна генерална репетиция за планирания за националния празник 3 март протест – ден, в който музеите обикновено обявяват ден на отворените врати.

Синдикалната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ призова към ефективни протестни действия днес „заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата“, предвидени за развитие на културните институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Председателят на федерацията Кирил Бинев определи отношението на финансовия министър Асен Василев към работещите в музеите като крайно обидно, като към хора, които „само бършат прах по витрините на музеите“ и поясни, че то ги е подразнило.

Музей „Възраждане и Учредително събрание“  Снимка: Здравка Маслянкова

От изложението на министъра пролича едно дълбоко неразбиране на музейната дейност. Той наблегна на пеперудите, на бръмбарите, на атракцията. Но чрез тази атракция този музей върши научна работа. Няма как да вкараме атракция във всички музеи. Не може да вкараме атракция в къщата на Димчо Дебелянов в Копривщица, в Червената църква в Перущица или в костницата в Батак. Каква атракция ще направим там? Ще лакираме черешовото топче? Това са неща като от някакъв учебник, бизнес правила от някой американски колеж. Това „пари срещу реформи“ сме се наслушали", коментира Кирил Бинев в предаването „Преди всички“.

Средната заплата за музеите е 830 лева, чисто се получават 650-680 лева, уточни Бинев в предаването „Преди всички“. Той направи сравнение със средната за страната – 1627 лева.

Брутната средна заплата в библиотеките в момента е 670 лева, подчерта Кирил Бинев и допълни, че 83 на сто от бюджетната субсидия отива само за заплати.

„Дълги години бяхме пренебрегвани и бяхме в ъгъла.“ 

Снимка: Исторически музей - Исперих

Бинев определи днешното затваряне като предупреждение и отчете, че „все пак се чуват трезви гласове“ и работещите в музеите и галериите силно се надяват „да вразумят министъра“.

„Ако не се случат нещата сега, тези дни, ще поискаме справка на гласуването в Народното събрание и по пътя за Шипка ще налепим снимките на тези депутати, които посягат на националната ни идентичност.“

Повече слушайте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50