Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е удар не срещу Путин и елита, а срещу хората и бизнеса

Евгений Кънев: Санкциите няма да бъдат напълно ефективни, докато Русия може да прави контрасанкции

Русия дълго се е подготвяла за санкции - има натрупани големи валутни и златни резерви, казва макроикономистът

Евгений Кънев
Снимка: архив

Износът на газ и нефт представляват над 60% от експорта на Русия. Когато се ограничават тези възможности в бъдеще, това ще бъде доста тежко за руската икономика. Въпреки че Русия намери възможност за износ и към Китай, това все пак е доста голям удар върху руската икономика, поясни в интервю за БНР макроикономистът Евгени Кънев, който е инвестиционен и финансов консултант.

Историята със санкциите вече е доста дълга и виждаме на практика, че въпреки че пречат на руската икономика, тя успява след ограниченията от 2014 година през специална програма за заместване на вноса да го прави, а това подобри и търговския баланс на страната, отбеляза Кънев.

Когато мерим ефективността на санкциите през това какъв удар нанасят на руската икономика, това е удар не срещу Путин, неговото обкръжение и руския елит, а удар срещу бизнеса и хората в Русия, заяви макроикономистът.

Русия дълго време е подготвяна за такива санкции. Тя има най-големите валутни резерви, най-големите златни резерви, натрупани. Така че ефективността на санкциите не се измерва със санкции върху икономиката. Дори за „Северен поток 2“, подчерта Кънев.

Русия има възможност да направи контрасанкции не само по линия на газа, уточни Евгени Кънев. По думите му от 2014 година насам „Европа почти нищо не направи, за да намали тази зависимост“ и трябва да вземе мерки за намаляване на тази зависимост в бъдеще.

„Иначе каквито и санкции да налага, те няма да бъдат напълно ефективни, докато Русия може да направи контрасанкции.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00