Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада, Япония и Австралия също с нови санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Канада обяви въвеждането на първоначални санкции срещу Русия. Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че мерките са координирани със съюзниците на страната.

Той посочи, че на канадците се забранява да имат финансови отношения с двете сепаратистки републики в Източна Украйна, както и да изкупуват руски държавен дълг.

На руските депутати, гласували в подкрепа на признаване на независимостта на републиките, също ще бъдат наложени ограничения.

Освен това Отава ще разположи до 460 военни в Латвия.

Санкции наложи и Япония. Според премиера Фумио Кишида те включват забрана за издаване на руски облигации  на японска територия и замразяване на активите на определени физически лица. 

Кишида каза руските действия нарушават украинския суверенитет и отправи призив Москва да се върне към обсъжданията на дипломатическа основа. Японският премиер подчерта, че страната му е готова да предприеме допълнителни стъпки, ако ситуацията се влоши. 

Наказателни мерки предприема и Австралия. Те се отнасят до руски физически лица, отговорни за действията на Русия срещу Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадионът в Ловеч

Литекс (Ловеч) става общински футболен клуб под друго име

Община Ловеч ще получи като дарение от дружеството "Ловеч спорт 96" градския стадион и тренировъчната база с прилежащите и терени и сгради, ще придобие безвъзмездно и собствеността на фирмения футболен отбор "Литекс". Дружеството "Литекс комерс" притежава ловешкия футболен клуб от 1996 г. а "Ловеч спорт 96" стопанисва и управлява стадиона и..

публикувано на 17.05.24 в 16:04

Убийството в Новачене - заради откраднат часовник

Спор за откраднат часовник е в основата на жестокото убийство в ботевградското село Новачене, за което в ареста е 77-годишен мъж. Ръководителят на Окръжната прокуратура - София Наталия Николова разказа, че жертвата е 58-годишен мъж, който водел скитнически начин на живот и често е посещавал дома на обвиняемия, за да пият алкохол.  След..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25
Съдиите влизат в Международния съд в Хага, Нидерландия, 16 май 2024 г.

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка за геноцид в Газа

Върховният съд на ООН изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка, че нападението срещу град Рафах е ескалация на кампанията за геноцид в Газа. Израел твърди, че офанзивата е ключова за победата над "Хамас". В отговора се посочва, че пред съда в Хага са представени неверни и пристрастни твърдения, базирани на източници на палестинската..

публикувано на 17.05.24 в 15:24
Гръцко синьо-не съвсем пътеводител

Анита Димитрова и един не съвсем пътеводител в гръцко синьо

"Гръцко синьо-не съвсем пътеводител" на Анита Димитрова е  книга, която няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там.  Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни..

публикувано на 17.05.24 в 15:10
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

В момента не се планира превземането на Харков, заяви руският президент Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руският лидер, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на стратегическо..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24