Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада, Япония и Австралия също с нови санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Канада обяви въвеждането на първоначални санкции срещу Русия. Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че мерките са координирани със съюзниците на страната.

Той посочи, че на канадците се забранява да имат финансови отношения с двете сепаратистки републики в Източна Украйна, както и да изкупуват руски държавен дълг.

На руските депутати, гласували в подкрепа на признаване на независимостта на републиките, също ще бъдат наложени ограничения.

Освен това Отава ще разположи до 460 военни в Латвия.

Санкции наложи и Япония. Според премиера Фумио Кишида те включват забрана за издаване на руски облигации  на японска територия и замразяване на активите на определени физически лица. 

Кишида каза руските действия нарушават украинския суверенитет и отправи призив Москва да се върне към обсъжданията на дипломатическа основа. Японският премиер подчерта, че страната му е готова да предприеме допълнителни стъпки, ако ситуацията се влоши. 

Наказателни мерки предприема и Австралия. Те се отнасят до руски физически лица, отговорни за действията на Русия срещу Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Михайлова

Пеевски предлага за български еврокомисар Искра Михайлова

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предлага за български еврокомисар Искра Михайлова. Това съобщават от пресцентъра на формацията. В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и  в изпълнителната и законодателната власт в България...

публикувано на 27.08.24 в 17:07
Снимката е илюстративна

Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир

Пожар избухна край варненското село Тополи. Горят сухи треви в местността Клисе баир, срещу пречиствателната станция за отпадни води. Сигнал за огъня е получен в 14 часа и 3 минути.  На място са изпратени четири екипа на пожарната, които се борят с огнената стихия, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. 

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Община Кочериново е на воден режим

Кочериново и седем села, единствено без Стоб, са на воден режим от днес, съобщи на сайти си Общината.  В града вода ще има от 16 ч. до 9 ч. сутрин. Това става след като два пъти в града организираха протести и блокираха пътя за Рилския манастир.  Денонощия наред по селата в общината водата беше спирана или не достигаше. Вода..

публикувано на 27.08.24 в 16:53

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто..

публикувано на 27.08.24 в 16:39

Карлос Насар беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг"

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Париж 2024 Карлос Насар беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг". Целият град беше на площада пред общината, за да поздрави своя шампион. Площадът в Червен бряг бе изпълнен с хора много преди заседанието на Общинския съвет и  официалната церемония. Български гайди..

публикувано на 27.08.24 в 16:23

Шест черни лешояда ще заживеят в природата в началото на 2025 година

Черният лешояд е една от най-редките птици на Балканите. В България видът е бил широко разпространен в миналото, но преди около 25 години изчезва като гнездящ вид.  От 2022 г. Българското дружество за защита на птиците и Фондация "По-диви Родопи” работят за връщането на вида в природата. Досега са освободени 16 птици. Новата група от шест черни лешояда..

публикувано на 27.08.24 в 16:20

Заради инцидента в НБУ всяка част от сградата ще бъде проверена

Заради инцидента в Нов български университет, при който при ремонтни дейности пострада работник, всяка част от сградата на висшето училище ще бъде проверена.  Това съобщи пред "Хоризонт" ректорът на университета Пламен Дойнов, като уточни, че преди една година сградата на висшето училище е минала технически преглед и е напълно сигурна.  Аулата, където..

публикувано на 27.08.24 в 16:10