Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред посолството на Русия в София

4
Снимка: Диана Костова, БНР

Протестиращи пред посолството на Руската федерация в София настояват да бъде прекратена военна агресия на Русия в Украйна, а руските военни да се изтеглят, след което да се седне на масата за преговори. 

"Не ми харесва агресията на Путин и неговата политика през последните 20 години. Всяка държава има право на свободен избор и Украйна го направи, а той не е съгласен и се превръща в агресор", каза пред репортер на БНР Анастасия, родена в украинския град Лвов, която от 35 години живее в България.

Друг протестиращ - Денис, който е бесарабски българин от Одеска област, каза, че иска с действията си да бъде част от международната подкрепа за Украйна:

"Решихме да дойдем да подкрепим украинците. Да видят, че имат подкрепа, да не мислят, че са сами в тази ситуация".

Над 100 са събралите се пред руското посолство. В района има засилено полицейско присъствие. 

Плътен полицейски кордон прегражда пътя на протестиращите към входа на дипломатическото представителство на РФ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“

Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата"

Натоварен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от изчакващи автомобили е около 1,3 километра към 11:00 часа, предаде БТА. За да преминат, изчакват както леки автомобили, така и товарни. Колона от изчакващи автомобили се е образувала и в близкото село Кулата, през което също се стига до граничния пункт. Движението в района се..

публикувано на 17.08.24 в 13:06

Остра реакция на МРРБ заради среща на Кирил Петков с председателя на УС на АПИ

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството реагираха остро, след като стана известно, че съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков е имал среща с председателя на Управиелния съвет на Пътната агенция Йордан Вълчев. На срешщата е бил обсъждан проектът за автоматизирано реверсивно движение на пътя..

публикувано на 17.08.24 в 13:04

Овладяха горския пожар на юг от Берлин

Германските пожарникари са успели да овладеят горския пожар на територията на бивш военен полигон южно от Берлин, съобщи говорителка на регионалния контролен център, цитирана от ДПА и БТА. Пожарът избухна вчера в близост до Ютербог в източната провинция Бранденбург. Усилията за овладяването му бяха затруднени от факта, че в района има боеприпаси, което..

публикувано на 17.08.24 в 13:00
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Руските сили вече са на 10 километра от крайните квартали на Покровск в Донецка област

Управлението на Запорожката атомна електроцентрала, назначено от Москва, заяви, че украинските въоръжени сили са атакували с дрон пътя в близост до съоръжението. Междувременно украинската офанзива в руската Курска област забавя темпото си. : Сирски: Украинските сили контролират 82 селища в Курска област При инцидента няма пострадали, но е..

публикувано на 17.08.24 в 12:44

Булгаргаз прогнозира 2% поевтиняване на природния газ през септември

Поевтиняване на природния газ с около 2 процента през септември прогнозира "Булгаргаз". Това става ясно от подаденото от дружеството заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране.  От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в Чирен...

публикувано на 17.08.24 в 12:39

Протестиращите срещу безводието в Свищовско затвориха на две места пътя Плевен-Русе

Проблемът с безводието стана причина жителите на четири свищовски села да излязат на протест. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха в два участъка пътя Плевен- Русе.  В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са на воден режим. Причината са пресъхващи местни водоизточници и..

публикувано на 17.08.24 в 12:24
Върховен съд на САЩ

Върховният съд на САЩ продължава да блокира правилата за дискриминация, основана на пола

Върховният съд на САЩ продължава да блокира правилата за дискриминация, основана на пола. През април администрацията на президента Джо Байдън предприе действия за разширяване на обхвата на правилата, забраняващи дискриминацията по полов признак в училищата, така че да обхванат и половата идентичност, предаде АФП. Съдилищата в 10 контролирани от..

публикувано на 17.08.24 в 11:34