Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бюджет 2022 се заделят средства за българите в Украйна

| обновено на 25.02.22 в 18:16
Любомир Каримански
Снимка: БГНЕС

Българското правителство ще може да използва допълнителен ресурс за оказване на хуманитарна помощ за български граждани и украинци с българско самосъзнание от Украйна.

Това записаха окончателно депутатите в държавния бюджет след предложение на управляващата коалиция, направено в третия ден от пленарните дебати по Бюджет 2021. Страната ни ще може да осигурява и хуманитарна помощ за Украйна, а парите трябва да бъдат осигурени от икономии.

Основните текстове на Бюджет 2022 бяха одобрени окончателно след среднощни заседания, едно от които приключи малко след 5 часа тази сутрин. През лятото предстои актуализация на бюджета.

Макар и малцина, имаше депутати, които осъмнаха в пленарната зала в дебати по второто четене на държавния бюджет и редица от тях отправиха критики към управляващите, че предложените текстове вече не са актуални заради войната в Украйна.

След подновяването на работата управляващата коалиция излезе с предложение, представено от председателя на Бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански:

„По оказване на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последиците от военните действия срещу Украйна“.

От ГЕРБ направиха редакционни бележки, с които да предотвратят основното опасение на партията, представено от Радомир Чолаков:

„Не знам дали не отваряте малко повече чувала с парите и не позволявате много голямо харчене. Приятелски казвам, че това в някакъв момент може да породи голям проблем. Много големи харчове могат да се случат“.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ изрази притеснение, че след като бюджетът влиза в сила от първи април, реакцията на правителството няма да е достатъчно бърза:

„Имаме ли гаранция някаква за задействане на предварителен механизъм, компенсаторен, вътре в рамките на бюджета, с който да сме сигурни, че ако се наложи, тези средства ще могат да бъдат заделени авансово“.

Любомир Каримански поясни, че в рамките на месец могат да бъдат получени такива икономии:

„Само ще дам пример. Ако намалее още темпът на заразяване с Covid-19, оттам може да има също някаква икономия още в рамките на първия месец“.

В залата имаше настояване в текстовете пред помощ да се запише и думата хуманитарна, за да няма двусмислие и съмнение, че страната ни може да окаже и военна помощ на Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лявоцентристка коалиция печели евроизборите в Нидерландия

Лявоцентристката коалиция между Партията на труда и "Зелените леви" печели изборите за Европейския парламент в Нидерландия и ще има 8 евродепутати според екзит пола, обявен след края на вчерашното гласуване там. Нидерландия гласува първа на евроизборите Втора е Партията на свободата на националпопулиста Хеерт Вилдерс. Тя ще изпрати 7..

публикувано на 07.06.24 в 07:34

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часА тази нощ.  Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и..

публикувано на 07.06.24 в 07:30

Бърз влак прегази двама работници в Плевенско

Бърз влак прегази двама работници между гарите Телиш и Горни Дъбник. Това потвърди за БНР з аместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествията в железопътния транспорт към Министерски съвет инж. Бойчо Скробански. От МВР - Плевен съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден в 22:09 часа снощи.  Машинистът е съобщил, че е блъснал..

публикувано на 07.06.24 в 07:10

Антон Налбантов, БЧК: Не влизайте в пряк допир с давещ се, подайте предмет!

България е под средното европейско ниво на инциденти с удавяния.  Това съобщиха от Водноспасителната служба към БЧК по повод седмицата на водното спасяване. Тази година тя се провежда от 3-ти до 10-и юни. Плувната култура на българина е все още ниска , отчитат от службата. През последните години у нас намалява броят на инцидентите с..

публикувано на 07.06.24 в 06:45
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59