Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обещаните санкции не карат Путин да спре войната"

Деян Кюранов: Преживяваме най-страшните дни в живота си

"Изборът на Минск за място на преговори е унижение за Киев"

Деян Кюранов
Снимка: Стопкадър

"Нищо от това, което е обещано като санкции досега, не служи на една цел, която би трябвало да е да накара Путин да спре войната. Това, което става, е все едно му казват: "Ти си продължавай, ама знаеш ли колко по-лошо Русия ще живее след това", а такъв като Путин може да отговори: "Да, ще живее по-лошо, не ме интересува това, но пък колко по-добре ще ми бъде на мен от това, че сме победили Украйна и ви смачкахме фасона - опитвахте се да ни спрете, но не успяхте". А може и целокупният руски народ така да де почувства и ще стяга колана, но пък ще си каже: "Каква гордост и каква радост!". 

Това коментира пред БНР политологът Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии.

"Не можем да сме сигурни, че ще бъде избегната трета световна война, защото, когато започне такава война с такъв агресор, очевидно воден от мотиви, които никой не може разумно да разбере. Това винаги може да доведе до световна ядрена война. Той може да натисне копчето и да започне да изпраща крилати ракети по столицата на съседна Украйна - славянска страна, православна страна. Тук това няма никакво значение", продължи анализа си той. 

Политологът подчерта, че предложението на Москва преговорите да са в Минск е унижение за Киев:

"Минск е столицата на воюващата с Украйна Беларус - по силата на съюзния договор с Русия, специално във военната му част. Не е доказано, че беларуски войници участват в тая мръсна война, най-вероятно участват. Но Беларус напълно се е предоставила като база за тая война".

Той посочи, че войната в Украйна е била предшествана от фалшиви новини и поредица лъжедействия на Кремъл:

"Когато Путин изпрати своя министър на извънредните ситуации, за да подготвял приемането на до 700 хиляди души в Ростовска област и някоя друга. Това е лъжедействие".

Кюранов сподели, че изпитва срам и чувство за безпомощност заради случващата се война в Украйна:

"Срам изпитваме не само ние, но и миниатюрното малцинство руснаци, които ненавиждат такъв начин на поведение на тяхната страна, на тяхното правителство, на техните синове и дъщери".

Край на световния ред от края на Втората световна война, в момента сме в ново световно безредие, обобщи политологът и уточни:

"Дали това световно безредие ще може да се самоорганизира до някакъв ред, колко време ще му отнеме и на каква цена на човешки животи и страдание - никой не може да ни каже. Това трябва да ни уплаши. Не знам дали си даваме сметка, че за огромна част от българите не е имало по-страшни дни в живота им! Става дума за хора, които не са видели Втората световна война. Преживяваме най-страшните дни в живота си".

Интервюто на Снежана Иванова с Деян Кюранов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50