Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алан Беърнър: Светът на спорта е разгневен от случващото се в Украйна

УЕФА да премести финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж. На снимката: Стадион „Газпром Арена“ в Санкт Петербург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С оглед на събитията в Украйна едва ли е имало изненадани от решението на „Формула 1“ да отмени насроченото да септември състезание за Голямата награда на Русия в Сочи, както и от заличаването на името на спонсора „Уралкалий“ от болидите на Мик Шумахер и на Никита Мазепин, чийто баща е шеф на руския производител на торове.

И още - от изчезването на надписа „Газпром“ от екипа на футболния „Шалке“, от отказа на „Манчестър Юнайтед“ от спонсорството на „Аерофлот“ и от решението на Международната ски федерация да отмени всички стартове от този сезон в Русия.

Но най-впечатляващото решение вероятно е това на УЕФА да премести финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж.

Оправдан ли е неизбежният гняв на руските запалянковци от това поредно нахлуване на политиката в спорта?

Темата коментира за БНР Алан Беърнър, професор по Теория на спорта и обществото в университета в Лафбъро.

„Вероятно мнозина са разочаровани и не смятат, че спорт и политика трябва да се смесват, но имам чувството, че много хора сега смятат, че е дошло най-после времето спортните организации и спортните деятели да се изправят и да изразят гнева и разочарованието си от това, което се случва. Защото по някакъв начин организации като ФИФА, УЕФА или МОК са може би по-малко ограничени от НАТО по отношение на вземане на големи решения. И предполагам, че Путин и много руснаци ще бъдат много разочаровани, ако почувстват, че тяхното бъдеще в международния спорт е изложено на риск.“

Може ли да се каже, че решението за премесване на финала на Шампионска лига от Санкт Петербург е по-скоро санкция, наказание, отколкото загриженост за здравето и живота на хората?

„Може да се приеме по този начин. Защото ако мачът в Санкт Петербург се състои, може да се приеме, че не е опасно спортните прояви да продължават, защото е по-различно, ако срещата беше в Киев. В този смисъл - да, това е форма на наказание, защото не може да нахлувате в други държави и да продължавате да очаквате, че ще бъдете част от спортния свят.

Не знам какво ще направи МОК за зимните параолимпийски игри. Чухме президентът Томас Бах да казва, че с нахлуването в Украйна Русия е нарушила олимпийското примирие. Разбира се, олимпийското примирие отдавна е пълна каша, но това е възможност за Международния олимпийски комитет да заяви, че на руския отбор няма да бъде позволено да вземе участие в параолимпийските игри.

По някакъв начин това са просто само малки жестове, но те могат да имат голям ефект върху страни, в които се набляга на важността на спорта. А самият Путин винаги е искал да представи себе си като спортист в екипа за джудо или в хокейния си екип. Така че мисля, че това е добра възможност за спорта да надскочи идеята, че няма връзка между спортните организации и политическия свят.“

Русия и Украйна между другото имат плейоф мачове през март за световното първенство по футбол в Катар. И двете страни имат шансове да се класират. Интересно е, че Русия е домакин на Полша, а Украйна гостува на Шотландия. Какви обаче са шансовете на Русия да бъде отказано участие, ако се класира? Историята помни и други военни конфликти, довели до спортни санкции, макар и с известни разлики в контекста.

„Твърде е възможно. Да си припомним случая с Дания, която спечели Европейското първенство през 1992 година. Това стана възможно, след като Югославия беше изключена от турнира. Ето защо няма причина ФИФА да не реши Русия да не бъде допусната да играе на Световното първенство. Ще ми се да мисля, че Шотландия може да се откаже от мача с Украйна и така техният отбор за продължи напред, като жест на международна солидарност. Но разбира се, като шотландец, знам колко отчаяно шотландските запалянковци искат да видят страната си отново на световни финали. Ето защо такъв великодушен жест е невъзможно да бъде направен.“

Около кризата в Украйна видяхме големи спортни имена, като Андрий Шевченко и братята Кличко активно да се включват в политиката. Но това, предполагам, едва ли е изненада и някаква нова тенденция.

„Не, това не е нова тенденция. Винаги е имало такива активисти. Но в този случай не става дума само за украинци, като братята Кличко. Спортисти от други националности също се изявиха. Себастиан Фетел заяви, че кръгът от „Формула 1“ в Сочи не бива да се провежда тази година. Видяхме жеста на солидарност с Украйна от играчите на „Наполи“ и на „Барселона“ в Лига Европа. Пределно ясно е, че спортните хора са разгневени от случващото се.

Очевидно Путин вреди на глобалната репутация на Русия. В света на спорта това вече е безспорен факт. И това следва от постоянните сериозни нарушения, когато говорим за допинг. Знам, че всяка страна има своите случаи и проблеми с вземането на допинг, но при руснаците този проблем е системен през годините. Затова отново ще кажа: това е истински шанс за спорта да започне да се държи политически.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43