Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрации в подкрепа на Украйна - от Великобритания до Мексико

| обновено на 28.02.22 в 07:16
5
Лондон, 27 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания хиляди хора се събраха отново на демонстрации и шествия в подкрепа на Украйна в различни градове на страната.

Лондонският площад "Трафалгар" се превърна в море от синьо и жълто с националните знамена на Украйна. Събралото се множество, голяма част от които украински граждани, издигнаха плакати и скандираха лозунги срещу Владимир Путин от рода на "Спрете Путин, спрете войната!". На един плакат бе написано "Защитете нашето небе, ние ще се погрижим за останалото", което е позоваване на искането на украинците да се обяви зона забранена за полети над страната им. 

Лондон, 27 февруари 2022 г./ЕПА/БГНЕС

Би Би Си съобщи, че много руски граждани са се присъединили към демонстрацията на "Трафалгар". Многохилядни демонстрации имаше също в Нюкасъл, Брайтън, Екзитър, Единбург, Глазгоу, Нотингам, Кеймбрдиж, Оксфорд, Норич и близо до Суонзи. 

Украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко, придружен от други посланици и британски депутати, участва в служба в украинската католическа епархия в квартала "Мейфеър" на британската столица. 

Руснаци и украинци в Канкун, Мексико, на демонстрация срещу войната, 27 февруари 2022 г./ЕПА/БГНЕС

В подкрепа на Украйна и против руската агресия протестираха и в други европейски градове -  в Берлин, Париж, Амстердам, Прага, Мадрид.

Подобни демонстрации  бяха организирани и в Рим, и Лисабон, както и в Баку.

В Русия също имаше демонстрации на хора, които се противопоставят на военните действия. Полицията задържа над 1700 демонстранти - данните са за над 40 руски града.

Малмьо, Швеция, 27 февруари 2022 г./ЕПА/БГНЕС

Рим, 27 февруари 2022 г./ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Урсула фон дер Лайен: Украйна принадлежи към ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът би искал Украйна да се присъедини към него. Коментарите ѝ бяха направени часове, след като ЕС обяви, че ще помага с оръжия на Украйна, за първи път в историята си...

обновено на 28.02.22 в 09:03

За първи път Москва призна за жертви в Украйна

За първи път от началото на боевете в Украйна Русия призна за убити и ранени войници. На брифинг в Москва тази вечер говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков заяви, че по време на така наречената операция за защита на..

обновено на 28.02.22 в 00:58

Прецедент: Швеция праща военна помощ на Украйна

Швеция наруши традицията и обяви, че ще изпрати военна помощ на Украйна, в това число антитанкови оръжия и бронежилетки, съобщи премиерът Магдалена Андерсон. А унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че е в интерес на страната да стои далеч от военния..

публикувано на 27.02.22 в 21:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Решението за IRIS-T е публикувано в Държавен вестник

В "Държавен вестник" е публикувано решението за купуване на зенитно-ракетни комплекси. Миналия петък депутатите разрешиха сделката. Първата покупка ще е на германската система IRIS на стойност около 356 184 000 лева. Доставката е предвидена до 34..

публикувано на 14.08.24 в 07:27
Снимката е илюстративна

Пожарите в страната към 7 часа

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк Кайлъка , в района на крепостта "Сторгозия", където горяха сухи треви и храсти. На място останаха 4 противопожарни екипа. Няма пострадали и опасност за парка и близките вили. Пожар засегна..

публикувано на 14.08.24 в 07:24

Вода от Държавния резерв за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово

На днешното си заседание Министерския съвет ще обсъжда отпускането на допълнителни средства по бюджетите на общините, които да компенсират родителите на деца, които не ходят в държавни или общински детски градини през май и юни заради липсата на..

публикувано на 14.08.24 в 07:21

Депутатите обсъждат: Ще стане ли райският газ наркотик?

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в..

публикувано на 14.08.24 в 07:18
Владимир Малинов, министър на енергетиката

Министърът на енергетиката ще даде утре брифинг по актуални енергийни теми

Министърът на енергетиката Владимир Малинов ще даде брифинг по актуални енергийни теми, съобщават от пресцентъра на неговото министерство. Срещата с медиите ще се състои утре, 14 август 2024 г., от 9.30 часа в сградата на Министерството на..

публикувано на 13.08.24 в 21:23
Антъни Блинкън

Блинкън отлага пътуването си до Близкия изток на фона на "несигурност" в региона

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи пътуването си до Близкия изток, забавяйки планираното си за вторник заминаване, съобщи Axios преди планираните за тази седмица преговори за прекратяване на огъня в Газа, предаде Ройтерс...

публикувано на 13.08.24 в 20:58
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна по-рано днес, че нахлуването,..

публикувано на 13.08.24 в 20:20