Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижда ли се краят на пандемията от коронавирус?

Снимка: Колаж на Радио Видин

Вече трета година живеем в пандемични условия. Преминахме през всякакви перипетии. От липса на маски и дезинфектанти, локдаун и ограничителни мерки, през дистанция и карантина, до ваксиниране и зелени сертификати. Отидоха си много хора. Животът ни се промени в посока, която в близкото минало би ни се струвала като сюжет на филм. Вижда ли се краят на всичко това, след поредния пик и поредната мутация на COVID-19? Според проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН, краят на пандемията се вижда, както в световен мащаб, така и за България:

"Определено така изглежда, както в световен мащаб, така и в България. Хубаво е да дадем някои данни за района, за броя ваксинирани срещу COVID-19. Всеки очаква, че тя е ниска в цялата страна. Не е така обаче за този район на държавата и се оказва, че населението в Северозападна България вярва в науката и вярва във ваксините тъй като във Видин 17 хиляди души са ваксинирани с пълен цикъл, във Враца 46 хиляди. И ако се вярва на статистиката, и тия хора нямат фалшиви ваксинационни сертификати и действително са си получили двете дози се оказва, че това е един от най-високо ваксинираните райони в страната. Това, настина може да се вярва на него, защото във Видин и във Враца имаме много малък брой починали в последно време от Омикрон, което означава, че тези хора са се предпазили и така, както и обещават ваксините, протичането на заболяването при тях е леко и имаме ниска смъртност. Научните очаквания и тези на Световната здравна организация са, че е възможно да възникнат и нови варианти на коронавируса, които да бъдат все по-заразни и все по-безопасни, защото за тези две години човечеството се научи да живее паралелно с вируса. Както той се опитва да избегне нашата имунна система, така и ние пък развиваме все по-добри средства за борба с него. Аз лично смята, че Омикрон беше последния вариант, който премина така като вълна през Европа. Според мен пандемията си отива в световен мащаб." 

Потърсихме и мнението на видинчани:

"Е, вижда се краят на пандемията. Задължително беше да има ограничения на движението и т.н... Мисля, че да, поне така се надявам, вече да е краят на пандемията или ние свикнахме просто да живеем с това... Еми, поне от това, което слушаме по телевизията мисля, че се вижда и надяваме се да се вижда... Какво да ви кажа, само Бог знае, относително е, не мога да преценя... Не знам какво да ви отговоря... Би трябвало отдавна да му свърши края, но това е "мижи да те лъжем"... Както и да го кажеш се е вярно, важното е да не си болен."

В момента вниманието на целия свят е насочено към войната на Русия с Украйна и COVID-19 остана малко на заден план. Вирусът обаче все още не е изчезнал и не бива да бъде подценяван, имайки предвид това, което преживяхме до сега заради него.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.