Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от Добрич извозват бежанци от границите, хотели в Балчик ги приютяват

| обновено на 01.03.22 в 15:07

Седем автомобила и един микробус тръгнаха днес от Добрич към границата с Украйна, за да осигурят транспорт на бежанци, които нямат възможност да се придвижат до България. Доброволците се организираха в социалните мрежи в рамките на два дни, а към тях се присъедини и Община Добрич, която осигури още два микробуса, които могат да превозят общо 15 бежанци от войната в Украйна. 

Автомобилите ще превозят и хранителни и санитарно-хигиенни материали, които да оставят на границата. 

Автомобили тръгнаха от Добрич, Нови пазар, Генерал Тошево и Варна. От Исакча ще се отправят към Паланка, Молдова. Предварително около седем души вече са предложили свои апартаменти и къщи, в които могат да осигурят подслон за над 20 бежанци

Всички превозни средства са заредени с хранителни пакети, вода и хигиенни материали. Община Добрич има възможност да осигури четири общински жилища, които до пристигането на хората ще бъдат оборудвани с мебели и електрически уреди. 

Организаторът на акцията Ивайло Донев сподели, че заради нападения от изминалата нощ предполагат, че още при Исакча ще успеят да напълнят по-голямата част от автомобилите. 

Румен Сарандев от БНР - Варна се отзовава на апела за търсене на доброволци и днес също пътува с групата. Витан Тачев споделя, че не е имал нито за миг колебание дали да тръгне към границата и посочи, че в такива моменти на първо време трябва да бъдем хора, готови да помогнат на други, изпаднали в беда. 

Киевската жп гара, 28 февруари 2022 г., снимка: ЕПА/БГНЕС

Организирана е и стая на първия етаж в сградата на Читалището „Йордан Йовков“, където от Българо-украинското дружество „Добруджа – Украйна“ ще координират настаняването и оказването на помощ за украинските граждани, които са настанени в областта. 

Хотелиери от Балчик вече са настанили десетки украински и български граждани, бягащи от войната в Украйна.

Около 90 са вече приютените в един от хотелите. Собственикът на хотела, неговата сестра и управителят не спират да отговарят на поредните телефонни обаждания на следващите, които търсят подслон.

Войната заварила етническата българка Катрин Рашкавна, доскоро живяла в Одеса, и дъщеря ѝ Злата, на границата с Молдова. В дома им останала възрастната й неподвижната й майка, която помни Великата отечествена война. Катрин разказва как майка ѝ все се запасявала, а тя от своя страна я убеждавала как войната отдавна е свършила.

„Мисля, че е нужна психологическа помощ, особено за децата. Не знам как да говоря с тях за войната. Като възрастен човек аз мога да го разбера, но как да го обясня на дете“, казва през сълзи Рашкавна.

Рая Кругова също е от Одеса, тук е с двете си дъщери – на 10 и 16 години.  

„Приготвих лекарства, документи. Съпругът ми е моряк, работи зад граница. Сега не знам нищо – какво ще се случи с нас, къде ще бъдем.“

Собственикът на хотела Симеон Господинов отваря вратите му и сърцето си, но се надява на повече подкрепа от държавата и институциите, защото тук хората нямат нужда само от подслон и храна

Стотици бежанци напускат Украйна, 27 февруари 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Да посрещнете тези хора – майки, деца, бременни жени, бягащи от един ужас, описващи един ужас, хора до съвсем скоро живели уютно и хубаво и в един момент загубили всичко“, казва Господинов.

Според него държавата трябва да влезе в ролята на координатор и да окаже правна и друга помощ на бежанците.

„София е много далече, а имам обаждане за нови 150 човека, при положение, че нямам такъв капацитет, нито колегите, които са отворили към момента.“

А хората в хотела имат само едно единствено желание – да си отидат у дома. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00