Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Стефан Янев може да влезе в нишата на „Възраждане“ и „Атака“

Бившият военен министър може да обере наличните остатъци и да търси патриотично носталгично русофилско профилиране, смята политологът

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

Видео обръщението на Янев звучи като политическа заявка. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ на БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов. Според него нещата, които досегашният военен министър заяви, са приличали на „програмно, много широко, странно патриотично националистическо изказване за прословутите митични митологични метафорични национални интереси“.

Запитан може ли Янев да обедини русофилите в България Любомир Стефанов подчерта:

„Нещо ново няма да бъде, ще бъде нещо позабравено старо – някакъв ренесанс на политически субект с профила на „Атака“. Тъй като в това, което прави Костадин Костадинов още ми липсва като съдържателна политическа последователна линия на поведение – има някакви ексцентрични проблясъци, някакво кресчендо се носи по злободневни теми на деня, но съдържателно да се налива нещо, изключая неговата собствена персона, не виждам. Стефан Янев може да си позволи да влезе в тази ниша, да обере тези налични остатъци и да търси някакво патриотично носталгично русофилско профилиране.“

„Това не е еднократен акт на рязко събудило се недоверие“, заяви той по повод на отстраняването Стефан Янев, който е поддържал по думите му „нещо като саботаж“ на официалната позиция. Според Стефанов позицията на премиера е логична, а досегашният военен министър е „спускал“ в частния си служебен Фейсбук профил нещо, което „много прилича на пропаганда“.

Относно разграничаването на президента Румен Радев от Стефан Янев политологът отбеляза, че „комбинацията от кризи и втори мандат дава възможността на Радев да бъде независим и поради това не е еманципация, а цялостно разгръщане на потенциала му“.

Оръжие в Украйна ще изпратим колкото можем и когато ни го поискат. Г-жа Нинова ще трябва бързо да преосмисли позицията си, защото изборът е цивилизационен, изтъкна Стефанов.

„БСП ще се дискредитира по много зловещ начин.“ 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35