Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горбачов – противоречията на империята

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горбачов е виновен за днешната война в Украйна – и такова мнение може да се чуе от някои аналитици днес. Всъщност на 2 март е рожденият ден на първия и последния съветски президент – Михаил Горбачов. Говорим за тази личност, оставила незаличима следа в най-новата ни история.

Харесван в повечето страни на света, недолюбван в днешна Русия, Горбачов е и продукт, и манипулатор, и може би – герой  и жертва на събитията, отприщени от него. При това не само в огромната страна с имперски навици и амбиции, но и в цял свят. Разговаряме с проф. Искра Баева, с Огнян Минчев и Лъчезар Лозанов. Последният  е жив свидител на гостуването на Горбачов в Завода за металорежещи машини в София през 1985 година.

Той споделя впечатления не само от личността на вожда, но и от стереотипите на посрещане при гостуване на вожд от Москва у нас. За имперското – кой го създава и кой го руши, през призмата на тази  фигура – Михаил Горбачов, включително в светлината на днешните неприемливи събития в Украйна, разказва политологът Огнян Минчев.

Професор Искра Баева пък разглежда фигурата на Горбачов като оръдие, и до известна степен като плод на случайността,  а не толкова като осъзнат и методичен реформатор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40