Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Джунова: Няма данни за риск за България във връзка с пожара в АЕЦ "Запорожие"

Снимка: БГНЕС

"Към момента няма никакви данни за риск за българските граждани във връзка с пожара в атомната електроцентрала "Запорожие", намираща се в югоизточната част на Украйна".

Това заяви пред БНР доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Тя призова да не се пие безразборно йодна тинктура:

"България има планове за действие при ситуация на риск и българските граждани ще бъдат информирани своевременно. За момента такъв риск няма", категорична беше тя и обясни, че калиевият йодид е ефективен, когато радиоактивният облак е на територията на страната, каквато не е ситуацията сега:

"Пиенето предварително не води до защита и до ефективност. Към момента е абсолютно излишно приемането на йодни таблетки".

В предаването "Хоризонт до обед" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, коментира, че е регистриран интерес към йодни препарати в аптеките в страната.  

По думите му калиевият йодид е предимно в Държавния резерв, а в аптечната мрежа има малки количества, защото той се прилага само в определени случаи. 

"Мисля, че тази психоза бързо ще отмине, защото на всички ще им стане ясно, че няма причина да се пият такива таблетки - източници на йод", прогнозира той и призова да се четат официални източници на информация. 

Николай Костов

Интервютата на Валерия Николова с доц. Жана Джунова и с Николай Костов в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ, след като получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а..

публикувано на 01.07.24 в 07:43
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40