Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Стефан Янев се занимаваше не с това да бъде министър, а с подготовка на свой политически проект"

Христо Иванов: Евентуални нови избори ще бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия

"В службите за сигурност има елементи на руското влияние"

Снимка: Силвия Великова

"На всички национални парламенти на страните от ЕС и на Европарламента им се налага преподреждане на приоритетите и минаване в един полувоенен режим. От тази гледна точка аз гледам на смяната на министъра на отбраната Стефан Янев като на адаптация към новата ситуация и като на заздравяване на правителството. В тази ситуация най-важното е премиерът да има военен министър, с който да може да работи, на когато да има доверие и с който да гледат в една посока. ... Коалицията е сложна и нейни елементи ще трябва доста сериозно да си преосмислят позицията, съобразно това, което се случва, а то не ни позволява да продължим както досега - все едно Путин не е нападнал Украйна и не е почнал война в Европа, която ескалира до заплаха с ядрено оръжие".

Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България" и лидер на "Да, България", който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система.

По думите му събитията са потвърдили впечатлението на ДБ, че Янев се е занимавал не с това да бъде министър, а е подготвял свой политически проект:

"Когато един военен министър в такава безпрецедентна криза на целия международен ред до последно е имал за приоритет изграждане на собствен политически проект и се държи като необявен партиен коалиционен партньор в управлението, най-логичното нещо е премиерът да избере, с подкрепата на коалиционните партньори, да приведе екипа си в състояние да може да работи с него. И това се случи, това е принципно".

Христо Иванов припомни, че още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов са заявили, че ги притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството:

"Случаят със Стефан Янев потвърди това. Има ключови назначения на ръководни кадри - министерски и други шефове на служби, които не са правени от кабинета и не са част от координираната воля на коалицията". 

Той подчерта, че има критики към информацията, която службите подават на парламента:

"Службите трябва да разберат, че не могат да идват на закрити заседания пред парламента, които са несериозни и после не се потвърждават. За това се носи отговорност. Трябва да приведем службите в много по-висока степен на адекватност на това състояние на нещата. Това означава и много сериозно преразглеждане на всички елементи на руското влияние в тях, защото такова има!".

ДБ подкрепя изпращането на оръжие като помощ за Украйна, подчерта категорично Иванов и уточни, че ще търсят баланс с позицията на БСП, която е против това:

"Не очаквайте от нас да поставяме ребром положението - или това, или ще се разпадне коалицията. Никой не може да си позволи политически да разпадне коалицията и това управление. Който злоупотребява с подобни заплахи, играе покер, който не може да довърши. Никой не може да поеме отговорността в тази ситуация България да остане без управление и да отидем на избори, които да бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия. Това е огромен риск, който в тази ситуация ние ще понесем. Призовавам за национална отговорност, да разговаряме и да търсим работещи варианти. ... Накрая България ще стане част от европейския консенсус. Реалността налага преразглеждане на позицията".

Според Иванов в сложната ситуация на война България се е отдалечила от предсрочни избори:

"Става дума за абсолютно съдбовен проблем за Европа и за света. В тази ситуация това управление има шанса да се окаже най-адекватното, защото е толкова широка коалиция, за да търсим това, което може да обедини българското общество. Това изобщо няма да е лесно. Правителството се изправя пред предизвикателството, което му дава шанс за много по-голяма историческа роля, отколкото изглеждаше в началото". 

Режимът на Путин е огромна опасност за България, изтъкна той и подчерта:

"Ние имаме за опонент Путин, а не Русия. Путин прави престъпление не просто срещу международния ред и Украйна, а и срещу собствения си народ - с тази братоубийствена война, в която го въвлича. ... Нашата политика по никакъв начин не е насочена срещу Русия".

По думите на Иванов "системната корупция винаги е била една от магистралите, през които руското влияние е влизало в България" и затова темата за правосъдната реформа сега е станала още по-актуална.

"Дълбока промяна в антикорупционната сфера ще има. ... Никой не е изкушен да създаваме нови бухалки. КПКОНПИ в настоящия ѝ състав и формат ще изчезне", каза Христо Иванов, но не посочи конкретни срокове. 

"Не очаквам този състав на ВСС, съставен от мажоретки на Иван Гешев, да може да погледне обективно на ситуацията и да се произнесе по същество. Очаквам да видим поредното замазване под килима, но това няма да направи Гешев по-силен, защото този ВСС няма никаква легитимност", коментира той във връзка с внесеното във ВСС искане на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Интервюто на Силвия Великова с Христо Иванов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Людмил Георгиев

Проф. Людмил Георгиев: Светът вече няма да е еднополярен. Промяната ще дойде с родилни мъки

"Зад видимия пласт прозира нещо друго, а именно страх на партийните елити да поемат управлението на страната в тази ситуация, страх от тотален провал. Този страх е израз на продължаваща вече години наред агония на многопартийната политическа система не само в България, в т.нар. демократичен свят ." Това мнение изрази в интервю за БНР..

публикувано на 26.11.22 в 13:05
Косовска Митровица, ноември 2022 г.

В Косово остава мирно. Засега...

Свръхдраматична беше тази седмица в дългогодишния и упорит спор между Белград и Прищина за статута на тази най-млада балканска държава, обявила независимост от Сърбия през 2008 година, чиято провинция беше де факто до войната в края на миналия век. Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти все пак постигнаха..

публикувано на 26.11.22 в 11:29

Галина Винселет: До 2030 г. потенциалът за растеж на България може да достигне 4,6% средногодишно

Европейските държави не са изправени задължително пред десетилетие на разочароващ икономически растеж, въпреки че в следващите няколко години той ще е много нисък. Това прогнозира в интервю за БНР директорът на Световната банка за Европейския съюз Галина Винселет. Прогнозата на Световната банка за глобалния икономически растеж е от 5,7% през..

публикувано на 26.11.22 в 10:22

Захари Карабашлиев: Ръководството на Народния театър изпраща послание към творците - "Можем без вас"

" Посланието, което се изпраща от ръководството на Народния театъра, че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно силно. Аз мога да продължа да пиша от вкъщи, от спалнята си, но Явор Гърдев не може да режисира от неговата спалня! Мястото на Гърдев и на Морфов е вътре в театъра. Това е посланието, което ръководството на..

публикувано на 24.11.22 в 18:08
Пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция.

Защо българските социалисти в ЕП гласуваха против резолюцията, която обяви Русия за спонсор на тероризма

С огромно мнозинство евродепутатите гласуваха резолюция, с която обявяват Русия за спонсор на тероризма. Всички български социалисти гласуваха против .  В гласувания документ правят впечатление два момента. Първо, смекчаването на първоначалния вариант, в който Русия беше директно призната за терористична държава и второ, големият брой..

публикувано на 23.11.22 в 14:37

Трябва ли да има промени на промените в Изборния кодекс?

" Крайъгълен камък на демокрацията е честността на изборите . В целия цивилизован свят - в Европа и в огромната част от Америка - не се гласува с този тип машини, които тук наложиха силово на българските граждани с едни многочасови заседания (в парламента - б.р.) през 2021 година. Никъде не са открити технически способи да се гарантира сигурността на..

публикувано на 23.11.22 в 13:40

Пенка Христова: Извършва се геноцид над българското животновъдство

Български животновъди изразяват тревога за помощите, които трябва да получат по Стратегическия план за периода 2021-2027 г. за развитие на земеделието и селските райони. Те настояват за преразглеждането му и описват опасенията си в писмо до президента и до парламентарната комисия по земеделие. Освен животновъдите, са недоволни..

публикувано на 23.11.22 в 10:08