Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как помощта стига до бежанците от Украйна, потърсили убежище в България

Снимка: Даниела Костова
Единният информационен портал "България за Украйна“ е изграден и поддържан от доброволци, които работят с българското правителство за осигуряване на евакуация, транспорт, настаняване, медицинска и хуманитарна помощ, правна помощ и пътна карта за установяване в България, включително налична работа и образование.

В платформата са обособени три секции: "Евакуация“, "При пристигане“ и "Установяване“. На портала е публикувана официалната информация за правилата за предоставяне на временна закрила на пристигащите в България украинци, бягащи от войната, в съответствие с директивата на Европейския съюз и решението на Министерския съвет.

В отделните раздели се съдържа актуална информация за правата и задълженията на пристигащите, за получаване на статут, достъп до хуманитарна помощ,  настаняване, откриване на банкови сметки, търсене на работа, детски градини и училища, възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ.

Публикувани са действащите доброволчески инициативи и контакти на гражданските организации, с които правителственият кризисен щаб е в координация и сътрудничество за осигуряване на навременна помощ за пристигащите от Украйна. 

От правителствената информационна служба съобщиха, че само за първите 24 часа след обявяването на платформата са осъществени 12 хиляди посещения и 60 хиляди уникални прегледа на различни страници.

В секцията "При пристигане“ са публикувани и 200 обяви за настаняване в стаи, апартаменти, хотели, къщи за гости, общински и ведомствени бази. Има търсачка по видовете места за настаняване, периода и населеното място.

Повечето оферти са за временно безплатно настаняване. Ето как звучат някои от тях – "Здравейте, предлагаме безплатно 2 стаи в голям апартамент в София, жк. "Яворов", за жени и деца. В него живее само една жена. Свободен е до 7 април и отново от 24 април до 1 юли“, "Бихме искали да предложим на украинските бежанци, с предимство на майките с деца, нашата семейна къща в село Горна Бела речка, община Вършец. Намира се в Северозападния район на страната, къщата е на два етажа с три спални и голяма всекидневна и кухня, Селото е много малко, през зимния сезон има 30-40 души. Няма редовен транспорт до най-близкия град – Вършец, но другите хора в селото могат да помогнат с пазаруването“.

В раздела "Намерете работа“ на секцията "Установяване“ вече са публикувани 150 обяви за свободни работни места. Предложенията за работа се изпращат от потенциалните работодатели на английски език, а сайтът автоматично ги превежда на украински, руски и български.

Публикуваните оферти са за различни сфери на дейност за София и за други градове.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41