Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за оперната певица Мара Колева

Снимка с автограф на Мара Колева

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" отбелязваме 100 години от рождението на една абсолютно непозната у нас българска оперна певица -  Мара Колева. Тя има престижна кариера през 50-те години в Европа, но никога не е гастролирала на родна сцена. И може би името й можеше да бъде напълно забравено, ако преди години, при гостуването си в България, известният оперен диригент Антонио Гуаданьо не беше донесъл грамофонни плочи с нейни записи. Така поне имаме бегла представа за нейния глас и възможности. Трудно се откриват и сведения за нейния живот и кариера.

Мара Колева е родена на 12 март 1922 г. в Долна Оряховица в музикално семейство - баща й е учител, майката - певица. Завършва Музикалната академия при вокалните педагози Мара Маринова Цибулка и Христо Бръмбаров, после заминава през 1941 г. с италианска стипендия, за да се усъвършенства в Римската академия „Санта Чечилия“. След две години е дебютът й в Римската опера - с ролята на Йенуфа от едноименната опера на Яначек. Насочва се към вагнеровия репертоар - пее Сента от „Летящият холандец“, Елза от „Лоенгрин“, Елизабет от „Танхойзер“, роли в тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, но предизвиква овации и с ролите на Тоска, Манон Леско, Адриана Лекуврьор, пее героините на Моцарт, Росини, Масне и Вебер. 

Изявява се на сцените на много оперни театри на Италия: Рим, Торино, Палермо, Неапол, Болоня, Верона. Канят я и в други страни - Германия, Австрия, Англия, Египет, където  пее ролята на Аида. Защо не се говори за нея в този славен период на нейната кариера? По до болка познати причини: брат й се разболява, тя иска да му осигури лечение в Италия, но държавата не му позволява да замине. И той умира. Мара Колева скъсва всякакви връзки  в родината си и съответно я обявяват за “невъзвръщенка“, както беше прието тогава, т.е. не се позволяваше никаква информация за нея да бъде оповестена публично.

През 1963 година Колева, заедно със съпруга си арх. Любен Христов, който е известен сценограф, работещ в студиата на „Чинечита“, заминават за САЩ. След като участва в няколко спектакъла в операта в Далас тя се оттегля от кариерата си и през 1970 г. основава оперно студио в Ню Йорк, където дълги години подготвя млади певци. Не е известна датата на нейната смърт. 

Чуйте в звуковия файл изпълнение на Мара Колева, запазено в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10