Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„До 2 седмици трябва да се договори временно спиране на огъня за прегрупиране“

Франц-Щефан Гади: Битките за Мариупол и Харков са ключови, възможна е ескалация НАТО - Русия

„Войната може да се урбанизира или Русия да засили артилерийските нападения“

| обновено на 19.03.22 в 09:53
Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите между Русия и Украйна продължават, за сега без резултат, но с усещането, че двете страни променят първоначалните си позиции. Москва като че ли не иска вече на всяка цена да сваля Зеленски, а Зеленски допуска отказ от членство в НАТО. В едночасов разговор с германския канцлер Олаф Шолц вчера и по-късно снощи и с френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин се е оплакал, че украинската страна умишлено бави напредъка в преговорите за постигане на примирие, поставяйки „все нови и нови нереалистични искания“. В същото време Олексий Арестович, съветник на украинския президент, обяви, че въоръжените сили на Украйна не само устояват на руската обсада в Мариупол, Харков и Николаев, а дори извършват ограничени контраатаки.

За хода на войната и преговорите за примирие е интервюто с Франц-Щефан Гади, военен експерт и политически съветник в Международния институт за стратегически изследвания, в предаването „Събота 150“. Гади призна, че информационната война също е в ход и Западът като цяло може лесно да се подаде на украинската пропаганда, защото не бива да се съмняваме, че по време на война пропаганда има и от двете страни на фронта.

„Много е трудно от разстояние да се преценят способностите на руската армия. Обективната оценка ще е възможна едва след края на войната. Знаем, че и от двете страни загиналите военни са около 9-10 процента. Тази сметка - освен че е ужасяваща - е много груба. Това означава, че много скоро, до 1-2 седмици нещо във военните действия трябва да се промени. Нито една от двете страни не може да си позволи тези тежки загуби да продължат. Или с други думи - очаквам скоро поне временно спиране на огъня за прегрупиране на силите. Възможно е обаче военните действия да се прехвърлят в градовете, войната да се урбанизира или Русия да засили артилерийските нападения“.

Правилно ли Ви разбирам, че най-лошото предстои?

Ако скоро не се постигне дипломатически напредък и политическо решение на конфликта, най-лошото действително предстои, защото това диктува военната логика. Затова смятам, че до 1-2 седмици трябва да се договори временно спиране на огъня. Прегрупирането на силите по време на това временно примирие вероятно ще промени характера на тази война. Никой не може в момента да каже каква ще е следващата стъпка на едната или на другата страна. Политическите и военните решения са в директна зависимост едно от друго. Надявам се, че преди военните действия да ескалират, ще се постигне някакъв компромис. Компромисът зависи от целите, които си поставят двете страни. В момента забелязвам плахи промени в руските цели. Струва ми се, че Москва вече не се стреми на всяка цена към отстраняването на Зеленски и инсталирането на проруско правителство в Киев. Целта на руската така наречена „операция” остава превземането на Киев. Но е пределно ясно, че Русия няма достатъчно войска в Украйна, за да завладее всички големи градове.

Защо руската армия изпитва трудности - не напредва, защото не е очаквала такава съпротива от украинските въоръжени сили или заради логистични трудности?

В отделните точки на конфликта е различно. На север, в района на Киев, и в района на Харков руснаците напредват бавно. Но на юг, където силите им могат да се прехвърлят по релсов път, настъплението е значително по-успешно, особено в първите дни на войната. Така че не бих надценявал логистичните проблеми на руската армия. По-скоро бих споменал други проблеми като бойния морал на руснаците, но и по-добрата мобилност на украинските сили, които успяват по-бързо да се прегрупират.

В много военни анализи се говори за остарялата техника и отживялата тактика на руската армия, която не е в състояние да води модерна война. Вие споделяте ли това мнение?

Разбира се, чувал съм такива анализи, но за мен това е като да сравняваш ябълки с круши. Концепцията на реформираната руска армия е изградена върху отбраната на страната на руска територия. Тя е подготвена за бойни действия на собствен терен, например срещу НАТО, а не за големи офанзивни действия на чужда територия, каквито се водят в момента в Украйна. Но още от първия ден руската армия се оказа въвлечена във високоинтензивни бойни действия, в една конвенционална война на чужд терен. Първоначалните очаквания на Москва бяха, че ще проведе една бърза „освободителна“ операция. Затова виждаме сериозни пропуски и дефицити на руснаците, които нямаше да ги има, ако бяха обмислили добре и подготвили предварително военната си стратегия. Те не са имали достатъчно учения за това, което се случва на терен. Оперативните им действия издават слабост. Днес вече знаем, че руските офицери са получили заповедите за нахлуване непосредствено преди това. От военно-тактическа гледна точка е интересно колко бързо руските военни сили ще могат да се адаптират към различните от очакваните условия, колко бързо ще могат да се поучат от допуснатите грешки. Информацията, която получавам от моите източници, не е особено обнадеждаваща от руска гледна точка. Т.е. адаптацията не върви така, както би трябвало. Освен това руснаците изначално сгрешиха с тактиката си.

Каква е ролята на тайните служби, на агентурата? ЦРУ твърди, че руската страна умишлено разпространява фалшива информация за украински нападения и намерения за удари, за да има причина да обстрелва цивилни цели като например театъра в Мариупол. Или - не дай Боже - да използва оръжия за масово унищожение.

Това е стара тактика на руските тайни служби. Видяхме го и в Сирия преди няколко години. Сега отново разпространяват твърдения, че в Украйна се разработват химически и биологически оръжия. Така че това не е нищо ново. Според мен в момента опасността руснаците да прибягнат към използването на тактически ядрени оръжия е много малка.

Това е добра новина!

Те могат да постигнат целите си с конвенционални оръжия. Това наистина е важно да бъде подчертано, въпреки че не бих искал да звучи така, сякаш няма потенциал за ескалация. Напротив, ескалацията е възможна, при това между НАТО и Русия. Трябва много да внимаваме. Но същевременно нека кажа, че каналите за комуникация между НАТО и Русия са отворени. Никой няма интерес от ескалация.

Как ще коментирате хода на преговорите между Русия и Украйна? Украйна отхвърли възможността да се превърне в неутрална държава по модела на Австрия или Швеция. А руските преговарящи бяха категорични, че идеята е на Киев.

Никой не знае какво точно се говори на четири очи. Освен това в такива ситуации винаги текат няколко паралелни потока преговори. Рано или късно трябва да се намери компромис - няма да е днес, няма да е утре, но ще се стигне до политическо споразумение.

Казвате - паралелни потоци преговори. Това не води ли до объркване, до трудна координация между отделните посредници?

Всеки опит за разговор и посредничество е добре дошъл! Дълго време работих именно в областта на преговорната тактика, воденето на диалог и на дискретната дипломация и мога да Ви кажа, че в ситуация като сегашната всеки разговор е полезен. Само така се постига разбиране за позициите на конфликтните страни, а от там - за възможния компромис и основа за преговори.

Не мога накрая да не Ви попитам как ще се развият събитията?

Спирането на огъня е една от възможностите. Намаляване на темпото в отделните точки на конфликта също, както и преход към тлеещ конфликт. Не мога да изключа сценарий, при който бойните действия се концентрират върху отделни конфликтни точки като например обсада на Киев и опит това да се използва като коз в преговорите със Зеленски. В следващите дни ще разберем колко дълго ще издържи обсадата на градове като Мариупол и Харков. От изхода на битката за тези градове можем да правим изводи за руската тактика. А от там - за възможните политически и дипломатически ходове на Запада. Според мен тези точки на конфликта държат ключа към непосредствените следващи събития в тази война. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължат битките с пожарите в цялата страна

Продължат усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на  големия пожар около Воден и близките села. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов...

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила  днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяването на хората при извънредни ситуации. Премиерът..

публикувано на 19.07.24 в 03:22
Урсула фон дер Лайен

Евродепутати са доволни от преизбирането на Урсула фор дер Лайен, но ще следят дейността ѝ

Евродепутати изразиха задоволство от избора на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, но същевременно заявиха, че ще следят внимателно нейните следващи действия. Андрея Векслер от ЕНП, която е германски евродепутат за първи път, изрази задоволство от високия резултат, с който бе даден вторият мандат на фон дер..

публикувано на 19.07.24 в 02:54