Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-27 март 2022

Ски-алпинизъм - победители
Снимка: Петко Тотев

Две състезания по ски-алпинизъм се проведоха в края на миналата седмица на Витоша. Едното беше традиционното скоростно изкачване от Голи връх до Черни връх по Зелената писта. Никола Калистрин подобри собствения си рекорд от миналата година, като записа време 29:06 мин. На второ и трето място се класираха, съответно, Георги Радев и Иван Геров.


Калистрин след рекорда

Калистрин победи и в другото състезание, на следващия ден, когато се проведе държавното първенство в дисциплината "спринт". Трасето беше в района на Трите бора до х. "Алеко". Второто място беше заето от Иван Геров, също от клуб "АлПиринСки", а третото - от Цветомир Георгиев, "НСА". При жените държавен шампион отното стана Ивона Михайлова.


Адам Ондра

Адам Ондра записа още един маршрут в актива си от една от най-високите категории на трудност - 9b/+. Линията се казва “Wonderland” и се намира в обекта Terra Promessa, близо до Арко, Италия. Само 2 седмици по-рано 29-годишният чех изкатери още едно 9b, а за последните 5 месеца това е петият му маршрут с подобна трудност. Така общият брой на изкатерените от него маршрути с тази или по-висока категория стават 28! През 2017 г. Ондра премина най-трудната линия до момента в света - “Silence” 9c, в Норвегия и от тогава насам няма равен в скалното катерене.


Симон Гитл направи зимно соло изкачване на Северната стена на Peitlerkofel по Via Hruschka - една от класиките в Доломитите. Успехът е дошъл след два предишни опита, при които условията не са били достатъчно добри. След като е изкачил върха, 37-годишният южнотиролец, който преди 3 години беше гост на Банско филм фест, се е спуснал с парапланер.


Интервю със Симон Гитл за БНР можете да чуете тук.


Непалецът Нирмал Пурджа беше вписан в Рекордите на Гинес с 5 от своите постижения.


Едното от тях е изкачването на всичките 14 осемхилядника за 189 дни (от 23 април до 29 октовмри 2019 г.). В този период Нимс Дай, както е по-известен бившият британски командос, записва още няколко рекорда:

- Най-бързо изкачване на 3-те най-високи осемхилядника - Еверест, К2 и Канчендзьонга, за 70 дни;

- Най-бързо изкачване на най-високите 5 върха на планетата - Еверест, К2, Канчендзьонга, Лхоце, Макалу, за 70 дни;

- Най бързо изкачване на 3 осемхилядника - за 3 дни през май 2019, Еверест, Лхотце, Макалу;

- Най-масово изкачване до Еверест за един ден - на 23 май 2019 г. непалецът е един от общо 354 души, стъпили на Покрива на света.

Всички свои рекорди Нирмал Пурджа прави с употребата на допълнителен кислород и сериозна логистична подкрепа.


Интервю с Нирмал Пурджа за БНР можете да чуете тук.



След 2-годишна пауза заради пандемията, идната седмица в София започва 16-ото издание на фестивала за екстремни спортове, туризъм и активен начин на живот "Дни на предизвикателствата". Той ще се проведе в рамките на 3 дни - от 29 до 31 март, в кино "Люмиер".


Официален гост ще бъде французинът Антоан льо Менестрел - в миналото един от най-силните френски катерачи, а през последните години добил популярност и със своята вертикална хореография. На 30 март, от 17:30 той ще изнесе представление на площад "Славейков", където ще изкатери в стил паркур фасадите на някои от сградите. В рамките на фестивала ще бъде прожектиран и неговият филм.


Друга лента, която си заслужава да бъде видяна, е "Алпинистът" - документален разказ за канадския катерач Марк-Андре Льоклерк, известен със соловите си изкачвания, но останал далеч от прожекторите през своя кратък, но изпълнен с много стойностни изкачвания, живот.


Публиката ще може да види отново презентацията на легендата от Йосемити Иво Нинов, който миналата есен, в рамките на Банско филм фест, разказа за приключенията си в последните 30 години по света, а сега завладяващата му история може да бъде видяна и чута от почитателите на екстремните спортове и в столицата.


Стефан и Максим Иванови пък ще разкажат за своята морска експедиция “Неверест”, в която със самоделна гребна лодка преминаха Атлантическия океан и записаха два рекорда “Гинес”. Програмата на фестивала можете да видите тук.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56