Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ ще подкрепи предложение за конкретна помощ за Украйна"

Росен Желязков: След сглобените акции на управляващите ГЕРБ става непримирима опозиция

"Управляващата коалиция се крепи на пазенето на феодалните владения"

Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

"След сглобените акции (задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова - б.р.) на изпълнителната власт не виждаме друг начин, освен да сме непримирима опозиция. Една непримирима опозиция се бори за промяна в модела на управление, а в демокрациите това става става през избори".

Това каза пред БНР Росен Желязков, депутат от ГЕРБ-СДС, бивш министър на транспорта.

Той подчерта, че темата за внасяне на вот на недоверие на кабинета "Петков" още не е обсъждана, а ГЕРБ са заявили посоката към избори още на Националното си събрание:

"Виждаме, че в момента управляващата коалиция се крепи на пазенето на феодалните владения, които всяка от партиите или движенията са овладели и управляват".

По думите на Желязков през 12-те години на управлението си ГЕРБ е показал, че може да се справя с кризи.

Депутатът припомни и предложението на неговата партия за налагане на мораториум върху цените на електроенергията за битовите потребители:

"Управляващите приеха нашето предложение и сега си мисля, че тихо ни благодарят за това, че сме го направили. Нашата конструктивност в началото намери един-единствен отговор - жестока политическа атака. ... Управляващите ни го представиха като борба с корупцията. Когато има борба за законност, а това се извършва с незаконни действия, имаме само подкрепа от агитките. Наблюдавахме в цялата акция някакво желание за мъст или удовлетворение на желанието на хора, които искат да видят Борисов унизен, но това не е пътят към правовата държава".

Росен Желязков изтъкна, че ГЕРБ не се гордее с "подобни действия", извършвани в мандата на правителствата на Бойко Борисов, и подчерта, че това не бива да е "индулгенция за бъдещи подобни прояви и не е оправдание за тях".

ГЕРБ ще подкрепи предложение за конкретна помощ за Украйна, ако такова бъде внесено от управляващото мнозинство, обяви депутатът и уточни, че това е начинът, по който България участва в ЕС и НАТО, "с конкретика, а не просто с декларации, че сме част от отбора".

"Инфраструктурата на "Балкански поток" е изключително важна. България е транзитна страна и ще продължи да бъде значим фактор и след края на войната в Украйна", заяви Желязков.

Според него трябва да се отчита приносът на ГЕРБ за започването на изграждането на газовата връзка с Гърция, вместо да се отправят обвинения, че все още не е завършена.

Интервюто на Явор Стаматов с Росен Желязков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 13:43
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети..

публикувано на 24.07.24 в 13:29