Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ ще подкрепи предложение за конкретна помощ за Украйна"

Росен Желязков: След сглобените акции на управляващите ГЕРБ става непримирима опозиция

"Управляващата коалиция се крепи на пазенето на феодалните владения"

Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

"След сглобените акции (задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова - б.р.) на изпълнителната власт не виждаме друг начин, освен да сме непримирима опозиция. Една непримирима опозиция се бори за промяна в модела на управление, а в демокрациите това става става през избори".

Това каза пред БНР Росен Желязков, депутат от ГЕРБ-СДС, бивш министър на транспорта.

Той подчерта, че темата за внасяне на вот на недоверие на кабинета "Петков" още не е обсъждана, а ГЕРБ са заявили посоката към избори още на Националното си събрание:

"Виждаме, че в момента управляващата коалиция се крепи на пазенето на феодалните владения, които всяка от партиите или движенията са овладели и управляват".

По думите на Желязков през 12-те години на управлението си ГЕРБ е показал, че може да се справя с кризи.

Депутатът припомни и предложението на неговата партия за налагане на мораториум върху цените на електроенергията за битовите потребители:

"Управляващите приеха нашето предложение и сега си мисля, че тихо ни благодарят за това, че сме го направили. Нашата конструктивност в началото намери един-единствен отговор - жестока политическа атака. ... Управляващите ни го представиха като борба с корупцията. Когато има борба за законност, а това се извършва с незаконни действия, имаме само подкрепа от агитките. Наблюдавахме в цялата акция някакво желание за мъст или удовлетворение на желанието на хора, които искат да видят Борисов унизен, но това не е пътят към правовата държава".

Росен Желязков изтъкна, че ГЕРБ не се гордее с "подобни действия", извършвани в мандата на правителствата на Бойко Борисов, и подчерта, че това не бива да е "индулгенция за бъдещи подобни прояви и не е оправдание за тях".

ГЕРБ ще подкрепи предложение за конкретна помощ за Украйна, ако такова бъде внесено от управляващото мнозинство, обяви депутатът и уточни, че това е начинът, по който България участва в ЕС и НАТО, "с конкретика, а не просто с декларации, че сме част от отбора".

"Инфраструктурата на "Балкански поток" е изключително важна. България е транзитна страна и ще продължи да бъде значим фактор и след края на войната в Украйна", заяви Желязков.

Според него трябва да се отчита приносът на ГЕРБ за започването на изграждането на газовата връзка с Гърция, вместо да се отправят обвинения, че все още не е завършена.

Интервюто на Явор Стаматов с Росен Желязков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов дава информация по случая.

Простреляното в Арбанаси момиче е оперирано и е в добро общо състояние

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто законно притежаван боен револвер вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста. След изготвянето на възложените от наблюдаващия прокурор експертизи ще му бъде повдигнато обвинение, заяви за БНР районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов...

публикувано на 13.05.24 в 17:32
Министър-председателят на Сърбия Милош Вучевич (вляво) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба - Белград, 13 май 2024

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна

Пред гостуващия в Белград украински външен минстър Дмитро Кулеба новият премиер на Сърбия Милош Вучевич е изразил подкрепа за Украйна, но не и готовност Сърбия да подкрепи санкции срещу Русия, предаде "Ройтерс".  Агенцията цитира изявление на Вучевич, в което се казва, че Белград е отворен за приятелски дискусии по всички въпроси на всички нива, и че..

публикувано на 13.05.24 в 17:11

Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения

Смените, които прави руският президент Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения за това, което той иска да постигне . Това каза пред БНР експертът по сигурност Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Путин освободи Шойгу от поста министър на отбраната Според него е била очаквана смяната на военния министър..

публикувано на 13.05.24 в 17:11

Националната Априловска гимназия изпрати тържествено випуск 2024-та

Националната Априловска гимназия в Габрово изпрати тържествено випуск 2024-та, чийто абитуриентски бал предстои на 24 май. 128 момичета и момчета ще продължат образованието си в наши и чуждестранни университети. По стара традиция в Националната Априловска гимназия единадесетокласниците подготвят изпращане на абитуриентите. Снимки и спомени от..

публикувано на 13.05.24 в 16:51
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32
Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната

Министър Запрянов: Самолетите F-16 Block 70 могат да бъдат ремонтирани и само в България

Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар  за сигурността в София. "Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови..

публикувано на 13.05.24 в 16:22
Прокурорът по делото Виолета Желева.

СГС отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена в убийство

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена заедно с дъщеря ѝ Габриела в убийството на зет ѝ Пейо Пеев. Решението на съда не е окончателно.  Тормоз, фиктивен брак, битки за бащинство - довели до смърт Още за мотивите на съда: С аргумент, че е невинна и иска да е извън ареста, за..

публикувано на 13.05.24 в 16:11