Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Заков: Идната седмица идват нидерландски изтребители Ф-35

Няма открити мини в Черно море към този момент, съобщиха от Министерството на отбраната

Министърът на отбраната Драгомир Заков представи екипа си на пресконференция в София
Снимка: Добромир Видев

Следващата седмица нидерландски изтребители Ф-35 ще пристигнат в страната ни, за да помагат на българските военно-въздушни сили при охраната на въздушното пространство на страната, съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков.

Изтребителите трябва да помагат на българските ВВС при охраната на въздушното пространство. Първоначално ще дойдат два, а според решението на Министерския съвет може самолетите да са до 8 на брой. В момента в страната ни има испански, които ще са тук поне още две седмици. 

„Предстои ротация в следващата седмица на практика. Първо идват два, ако не се лъжа, но знаете, че по решение на Министерския съвет, могат да станат до осем със съответните разбира се, помощен персонал, обслужващ персонал“.

При представянето на екипа си и приоритетите в своята работа министър Заков посочи, че е необходимо да се запълнят ключови военни способности. Той подчерта, че българската армия ще използва всички съюзнически възможности за попълване на способностите.

Италия вероятно ще става водещ елемент на бойната група на НАТО в България, каза министърът на отбраната и обясни, че в момента в групата има български батальон. 

Заков обясни, че към него има вече декларирано участие на САЩ с рота "Страйкър", части от Великобритания и Албания. Неговото очакване е бойната група да е готова до два месеца. По думите му целта на присъствието ѝ е изцяло отбранително и възпиращо. 

Той коментира и призива на шестимата бивши министри на отбраната за военна помощ за Украйна.

„При ситуация, в която самите български въоръжени сили се нуждаят от оборудване, е много трудно Министерството на отбраната да отдели средства да подпомогне когото и да било. Към този момент това е реалността“, каза министър Драгомир Заков.

Няма открити мини в Черно море към този момент, съобщиха от Министерството на отбраната.

Адмирал Емил Ефтимов уточни, че проверките са постоянни, но в случаите от вчера не са открили мини. 

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12