Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания подпомага бизнеса и домакинствата с 16 млрд. евро заради войната в Украйна

Снимка: архив

Испанското правителство одобри "шоков план" за подпомагане на икономиката, засегната от войната в Украйна. Той е на стойност 16 милиарда евро пряка помощ за домакинствата и бизнеса и ще е в сила до 30 юни.

Пакетът от мерки ще позволи на икономиката да продължи все още крехката възходяща тенденция, която регистрира в последните месеци на пандемията. Една от тях е бонус от 20 цента на литър гориво за всички граждани. Тя ще влезе в сила още в петък и за нея от хазната са отделени 1 милиард и 420 милиона евро. С 1 милиард ще бъдат подпомогнати и превозвачите, част от които стачкуват вече 17-ти пореден ден. Над 190 милиона евро пряка помощ е предвидена за подпомагане на дейността на земеделските стопани, от които се очаква тази година да засеят повече пшеница и слънчоглед, за да компенсират нарушените доставки от Украйна. 169 милиона ще отидат към производителите на млечни продукти, а 68 милиона за риболовния сектор.

Освен това Испания и Португалия ще представят тази седмица в Брюксел мерките си за постигане на по-ниска цена на тока, след разрешението което получиха на последния Европейски съвет.

Ще се ограничи и увеличението на наемите на жилища през следващите 3 месеца, за да се подпомогнат семействата в затруднение. Около 1 900 000 домакинства ще получат помощ за електроенергия, а на над 600 000 семейства ще се гарантира минималния жизнен доход.

Предвидени са и средства за борба с трафика на жени на фона на притока на украинки след началото на войната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Около 25 000 украинци са потърсили убежище в Испания

В Испания има "около 25 000" украински бежанци, които са избягали от войната, съобщи министърът на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията Хосе Луис Ескрива. По думите му 9 000 от тях вече са получили разрешение за пребиваване и работа в..

публикувано на 22.03.22 в 10:59
Педро Санчес

Испания зове Китай към "конструктивна роля" за слагането на край на войната в Украйна

Испанският премиер Педро Санчес призова Китай да играе "конструктивна" роля за слагането на край на войната в Украйна, която започна точно преди един месец с нападение от страна на Русия. Санчес е в Брюксел, където участва в извънредната среща на върха..

публикувано на 24.03.22 в 20:48

Испания премахва от днес карантината за позитивните на Covid 19 с леки симптоми

От днес в Испания позитивните на Covid-19 с леки симптоми или без симптоми не са длъжни да се карантинират и да си останат в къщи 7 дни както беше досега. Промените са час от новата Стратегия, приета от правителството, която цели на този етап от пандемията..

публикувано на 28.03.22 в 07:19

Испания третира от днес коронавируса като грип

Испания третира от днес коронавирусната инфекция почти като нормално заболяване, подобно на грипа , съобщи ДПА. Тези, които се заразят с коронавирус и развият само леки симптоми на заболяването или изобщо не развият такива, могат да продължат да водят..

публикувано на 28.03.22 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета...

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни..

публикувано на 19.04.24 в 09:16