Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания подпомага бизнеса и домакинствата с 16 млрд. евро заради войната в Украйна

Снимка: архив

Испанското правителство одобри "шоков план" за подпомагане на икономиката, засегната от войната в Украйна. Той е на стойност 16 милиарда евро пряка помощ за домакинствата и бизнеса и ще е в сила до 30 юни.

Пакетът от мерки ще позволи на икономиката да продължи все още крехката възходяща тенденция, която регистрира в последните месеци на пандемията. Една от тях е бонус от 20 цента на литър гориво за всички граждани. Тя ще влезе в сила още в петък и за нея от хазната са отделени 1 милиард и 420 милиона евро. С 1 милиард ще бъдат подпомогнати и превозвачите, част от които стачкуват вече 17-ти пореден ден. Над 190 милиона евро пряка помощ е предвидена за подпомагане на дейността на земеделските стопани, от които се очаква тази година да засеят повече пшеница и слънчоглед, за да компенсират нарушените доставки от Украйна. 169 милиона ще отидат към производителите на млечни продукти, а 68 милиона за риболовния сектор.

Освен това Испания и Португалия ще представят тази седмица в Брюксел мерките си за постигане на по-ниска цена на тока, след разрешението което получиха на последния Европейски съвет.

Ще се ограничи и увеличението на наемите на жилища през следващите 3 месеца, за да се подпомогнат семействата в затруднение. Около 1 900 000 домакинства ще получат помощ за електроенергия, а на над 600 000 семейства ще се гарантира минималния жизнен доход.

Предвидени са и средства за борба с трафика на жени на фона на притока на украинки след началото на войната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Около 25 000 украинци са потърсили убежище в Испания

В Испания има "около 25 000" украински бежанци, които са избягали от войната, съобщи министърът на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията Хосе Луис Ескрива. По думите му 9 000 от тях вече са получили разрешение за пребиваване и работа в..

публикувано на 22.03.22 в 10:59
Педро Санчес

Испания зове Китай към "конструктивна роля" за слагането на край на войната в Украйна

Испанският премиер Педро Санчес призова Китай да играе "конструктивна" роля за слагането на край на войната в Украйна, която започна точно преди един месец с нападение от страна на Русия. Санчес е в Брюксел, където участва в извънредната среща на върха..

публикувано на 24.03.22 в 20:48

Испания премахва от днес карантината за позитивните на Covid 19 с леки симптоми

От днес в Испания позитивните на Covid-19 с леки симптоми или без симптоми не са длъжни да се карантинират и да си останат в къщи 7 дни както беше досега. Промените са час от новата Стратегия, приета от правителството, която цели на този етап от пандемията..

публикувано на 28.03.22 в 07:19

Испания третира от днес коронавируса като грип

Испания третира от днес коронавирусната инфекция почти като нормално заболяване, подобно на грипа , съобщи ДПА. Тези, които се заразят с коронавирус и развият само леки симптоми на заболяването или изобщо не развият такива, могат да продължат да водят..

публикувано на 28.03.22 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили...

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на..

публикувано на 07.09.24 в 19:51

Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж

Службата за сигурност на Украйна твърди, че е поразила руски склад за боеприпаси в пограничната област Воронеж, съобщи Франс прес.  Там, след нападение с дронове, се е разразил пожар, довел до поредица взривове и евакуация на няколкостотин души от околни..

публикувано на 07.09.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат..

публикувано на 07.09.24 в 18:48