Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на комикса "The Truth Hunt: А Dangerous Investigation in the Balkans“

Комиксът "The Truth Hunt: А Dangerous Investigation in the Balkans“
Снимка: Фейсбук
"Историята на комикса "The Truth Hunt: А Dangerous Investigation in the Balkans“ е за търсенето на истината". Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" авторката на текста и сценария на комикса Алексия Петрова:

"Има и личен мотив, който движи двамата герои напред, но основно става въпрос за борбата за справедливост на разследващите журналисти, за обществото и тях като част от обществото с една много особена и отговорна мисия. Главната ни героиня се казва Диляна и е стажантка във вестник. В това време баба й е на път да стане жертва на измама, организирана на високо ниво. Замесена е голяма компания, чиито собственици са близки с някои политически фигури. В началото главната ни героиня е безсилна, неопитна, притисната, но постепенно с помощта на другия ни главен герой Симеон, който е опитен журналист, работил дълги години в медията, нещата започват да се разплитат и се стига до разкрития".

"Това е мрачна тема и най-важното за мен беше да направя комикса свеж и позитивно изглеждащ, за да се балансира със сериозната тематика на проекта", отбеляза художничката на комикса Ралица Чобанова:

"Ние изцяло черпихме вдъхновение от реалността. Седнахме и си направихме проучване преди това. Да, темата е малко абстрактна, но имаме достатъчно примери от реалния живот. Това много ми помогна в изобразяването вече чисто визуално".

Цялото интервю с Алексия Петрова и Ралица Чобанова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев изтъкна предимствата на бизнес средата у нас пред китайския бизнес

Президентът Румен Радев изтъкна предимствата на бизнес средата в България и висококвалифицираните специалисти пред китайския бизнес. Държавният глава участва в българо-китайски бизнес форум, посветен на 75-та годишнина от създаването на Китайската народна република. Ниските данъци и висококвалифицираните кадри създават много добри условия за..

публикувано на 12.09.24 в 13:03

Руска атака срещу енергийна инфраструктура в Украйна

Руски дронове нанесоха значителни щети на енергийната инфраструктура на северния украински град Конотоп при нощна атака, при която бяха ранени най-малко 14 души и беше прекъснато електрозахранването на населеното място. Според украинските военновъздушни сили ударът по Конотоп е бил част от по-широка руска атака, при която са използвани 64 дронове...

публикувано на 12.09.24 в 12:58
Къдринка Къдринова

Къдринка Къдринова: Най-важни са достойнството, свободата и независимостта на медиите

Новият член на Съвета за електронни медии Къдринка Къдринова от квотата на президента беше представена официално на днешното заседание на медийния регулатор. Къдринова смени в СЕМ Соня Момчилова, чийто мандат изтече. Изпълняващият длъжността председател на Съвета Габриела Наплатанова подчерта: "Тя беше назначена с указ на държавния глава..

публикувано на 12.09.24 в 12:45

ВАС заседава по жалба за отказа на ЦИК да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС"

Върховният административен съд заседава по жалба срещу отказа на ЦИК да регистрира за изборите коалицията на Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС". Вчера съдът указа на ЦИК незабавно да регистрира коалицията около Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" за участие във вота на 27 октомври. Решението по жалбата на коалицията около Ахмед..

публикувано на 12.09.24 в 12:29

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално..

публикувано на 12.09.24 в 12:25

ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС

Очаква се на днешното си заседание Централната избирателна комисия да разгледа две нови заявления, които са постъпили от двете крила на ДПС, след като Върховният административен съд излезе с решение ЦИК да регистрира коалицията "ДПС - Начало". Едното заявление е свързано с искане за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС - Ново начало",..

публикувано на 12.09.24 в 12:09
Делян Пеевски

Делян Пеевски: ДПС е само едно, другите са отцепници

Председателят на ПГ Делян Пеевски заяви, че ДПС е само едно, а всички други са отцепници. Според него, всички извън "ДПС - Ново начало" са се самоизключили от движението. Пеевски коментира решенията на ВАС по казуса с опита на двете фракции в партията да се явят на вота на 27 октомври: "Тази тема вече приключи. "ДПС - Ново начало" е на избори,..

публикувано на 12.09.24 в 11:59