Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 27 март - 2 април 2022

Лаура Тифенталер
Снимка: Laura Tiefenthaler

Австрийката Лаура Тифенталер (Laura Tiefenthaler) изкатери сама Северната стена на Айгер (3970 м) - една от класиките в алпинизма. Това е станало на 25 март, по маршрута на Хекмайер (60°, M6, WI5, 1800 м). Няколко седмици по-рано австрийката премина същия маршрут за един ден с партньорката си с по свръзка Яна Мьорер (Jana Möhrer). 
След това Роландо Гариботи (Rolando Garibotti), известен с изкачванята си в Патагония, e насърчил Лаура да опита и солово изкачване по същия маршрут. На 24 март тя е направила опит, загубила се е, но е успяла да се върне. На следващия ден, въпреки всчиките си съмнения, за които разказва, е решила да направи нов опит. Лаура благодари на своя ментор - Гариботи, който я е напътствал по време на изкачването, като двамата са провели няколко телефонни разговора.
"Чудесно е да имаш приятел и ментор, който вярва в теб повече, отколкото самият ти си вярваш, без да те притиска", отбелязва австрийката. 
Предполага се, че тя е втората жена в света, преминала соло легендарната Северна стена на Айгер. Първата е Катрин Дестивел, която прави солото си на 10 март 1992 г.

Мартин Зиберер (вляво) и Симон Меснер
Симон Меснер (Simon Messner)  и Мартин Зиберер (Martin Sieberer) отвориха нов маршрут в Австрия. Той се намира на Северната стена на връх Schrammacher (3410 м) във Valsertal, Тирол. Линията "Goodbye, Innsbrooklyn" е 500 м и е с категория на трудност 7а+. Изкачването по ронливата, а на места заледена, скала е осъществено на 24 март, за 16 часа.
Симон, който е син на легендата Райнхолд Меснер, е пробвал маршрута няколко пъти през последните пет години, но опитите са били неуспешни заради непроходим сняг и лед, а миналия сезон - и заради каменопад.
Меснер-младши споделя, че е взел грешно решение да катери с еспадирили, вместо с топли обувки, и едва е спасил пръстите си от измръзване. През 1970 г. баща му Райнхолд Меснер губи след изкачване на Нанга Парбат седем от пръстите на краката си, а брат му - Гюнтер Меснер, загива на слизане.
Райнхолд Меснер беше гост на Банско филм фест през 2007 г., а Симоне Меснер - миналата есен. 
Интервю с Меснер-младши можете да чуете тук

Алекс Тоткова
Алекс Тоткова (клуб "НСА") и Слав Киров (клуб "Алтиус") са шампионите на България по спортно катерене в дисциплината "боулдър", като защитиха титлите си от миналата година. Държавното първенство се проведе в края на миналата седмица в София. Участваха близо 40 катерачи от цялата страна.

Състезанието при мъжете беше много оспорвано, съобщават от Българската федерация по катерене и алпинизъм. След квалификацията Николай Русев ("НСА") излезе начело с равен брой боулдъри със Слав Киров, но с по-малък брой опити. Във финала обаче Слав изкатери и четирите боулдъра, три от които от първи опит и един от втори. Матей Мицев успя да изкачи два боулдъра, но с един опит по-малко за топ и зае второто място, а Николай Русев - трето. При жените Алекс Тоткова единствена направи топ на всички боулдъри в квалификацията и финала. Втора и трета станаха, съответно Юлия Керемидчиева (клуб "Трапезица", Велико Търново) и Дара Караиванова ("НСА"). 
Слав Киров
На скалите, където сезонът за катерене, беше открит още преди няколко седмици, Стефан Стоянов изкатери "Параноя" 8а+/8b, сектор "Малката дупка", Враца.

Иво Андреев победи в първото състезание в новата бегаческа дисциплина "sky snow". Тя е част от скайрънинга и представлява бягане в сняг по стръмно трасе. В началото на февруари, в испанския  курорт Сиера Невада се проведе първото Световно първенство по скай сноу, а у нас дебютът беше на Пирин Скай Сноу, по снежните писти над Банско.Трасето беше с дължина 15 км и 1350 м положителна денивелация. Най-високата точка - горната станция на лифта “Тодорка”, а старт/финалът - на Бъндеришка поляна. Иво финишира с време 1:28:42. Втори стана Кристиян Кобер, а трети - Камен Недков. При жените победи Димитрина Червенлиева - 2:08:34, а нейна подгласничка стана Ванина Милушева.

Пирин Скай Сноу
Френската легенда в катеренето Антоан Льо Менестрел направи зрелищно шоу в центъра на София. Той беше гост на 16-ото издание на приключенския фестивал Дни на предизвикателствата.
Спектакълът "Любовникът" беше изнесен по фасадите на няколко сгради на площад "Славейков". След края на катерачната си кариера французинът се занимава с вертикална хореография, превръщайки катеренето в изкуство.
"Много по-трудно е да живееш, отколкото да се катериш. Алпинизмът и катеренето са връзка с материята, със скалата, докато в живота връзката е с живи същества и това е много по-трудно. Най-много рискувам не по вертикалата, а по хоризонтала. Защото там човек рискува да де влюби. Поемането на риск е важно нещо. Човек поема риск, за да живее. Когато нищо не прави, заспива" - казва пред БНТ 57-годишният катерач.

Антоан Льо Менестрел
А иначе публиката на фестивала видя на сцената и световния рекордьор в акробатичния парапланеризъм Веселин Овчаров, катерачите Николай Русев, Алекс Тоткова и треньора им Ивайло Радков - Фазата, Емилиян Колевски и носителят на редица световни рекорди в Йосемити, САЩ Иво Нинов.

Интервю с Иво Нинов можете да чуете тук.


Идния вторник, 5 април, в Полския институт ще има презентация за проф. Любен Телчаров - един от учредителите на „Българския алпийски клуб“ и на Планинската спасителната служба. За него и за зараждането на планинарска култура у нас ще разкаже планинският водач и екстремен скиор Георги Георгиев - Черния. Подробности - на сайта на Банско филм фест.


---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля..

публикувано на 14.10.24 в 14:10

13.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.10.24 година.

публикувано на 13.10.24 в 08:27

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев

Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше..

публикувано на 13.10.24 в 06:03

Хиндо Касимов - мечтателят за трагичния образ

Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Артистичният талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през..

публикувано на 11.10.24 в 03:00
Инж. Мариновски

ОбС в Плевен осигурява дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен и тази година с решение на Общинския съвет осигурява дърва за огрев на преференциални цени. Какво е новото коментира инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 07.10.24 в 14:57
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност" . Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър".  Адам..

публикувано на 06.10.24 в 13:51

06.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 06.10.24 година.

публикувано на 06.10.24 в 08:25