Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Амелия Личева: Оттук нататък светът ни ще бъде различен

Русия се управлява от диктатор

Проф. Амелия Личева
Снимка: Facebook / @sofialiteraryfest

"Тези усещания за тревога в света за това, че нещо губим, че губим не просто ценностите, губим човешкото като че ли в момента още по-добре усещаме, защото ситуацията, в която сме не просто ни кара да си мислим, че историята се повтаря, че диктатурите  се повтарят, тя ни поставя в ситуация, в която да констатираме, че на практика нищо ново не може да се случи. Ние сме загубили една голяма битка - битката за човека. Това не е просто убиване на хора, това е констатация, че наистина няма да можем да променим нещата и оттук нататък светът ни ще бъде различен", каза за БНР проф. Амелия Личева, поетеса и литературен критик, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тя е носителка на националаната нагарда за поезия "Константин Павлов" учредена от журналистът Румяна Таслакова, дългогодишен ръководител на редакцията на Дойче Веле.

За управлението на руския президент Владимир Путин Личева коментира:

"В момента имаме една държава, която не просто се управлява от диктатор, в която за съжаление има едно общество, което в голямата си част очевидно не си дава сметка какво се случва. То подкрепя този диктатор и то е виновно за това, което се случва".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Инициатива за връщане в България" организира изложба "Градът през твоите очи"

"Инициатива за връщане в България" организира и зложбата "Градът през твоите очи". В реализирането на събитието се включват и от "Колектива". То има за цел да вдъхнови хората да видят красотата и потенциала на градовете си. Анна – Мария Андреева разказа пред БНР, че мисията на "Инициатива за връщане в България" е да улесни процеса по завръщане на..

публикувано на 06.08.24 в 14:25

"Джаз до морето" в Езерец, където природа и музика се сливат в едно

За шеста поредна година тази събота - 10.08,  в село Езерец ще се проведе традиционният фестивал на джаз музиката, известен под името "Джезерец" . Музикалното събитие се организира от  пианистката Павлета Проданова , чието вдъхновение е съчетанието на прекрасна музика и уникална дива природа по Северното Черноморие. "Джаз до морето" ще..

публикувано на 06.08.24 в 14:10
Пламен Тотев

Пламен Тотев: Древните митове стоят в основата на световната литература

"Митове за сътворението" е новата книга на Пламен Тотев . Художник на илюстрациите е Николай Пашалийски. Произведението описва старогръцките богове Зевс, Имир и Один, разказва за сътворението на света и човека според Библията, за египетските богове Ра, Озирис и Изида, за индийските Брахма, Вишну и Шива.  Книгата включва още..

публикувано на 06.08.24 в 11:07

12-о издание на Биенале на малките форми в Плевен

В Плевен подготвят 12-о издание на Биеналето на малките форми. Жури одобри за участие 229 автори. От тази седмица започна приемането на одобрените за участие творби. Комисия по селекцията в състав: председател Богомил Живков (скулптура), и членове: Никола Енев (живопис) и Стефан Гаджовски (графика), разгледа постъпилите копия и одобри за..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Спомен за старите гайдари и учители в НУФИ "Широка лъка''

Предаването "Пътувай с "Хоризонт" ни връща към спомена за старите гайдари и магията на тяхното изкуство. Дафо Трендафилов, Михал Калфов, Манол Ташков са изпълнители от Гела, които поставят начало на гайдарското надсвирване. Те са и първите учители в музикалното училище в Широка лъка по каба гайда, разказа Щильон Неделчев, който преподава..

публикувано на 05.08.24 в 18:06

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В деветото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Коментар на водещата: отзвук от церемонията-спектакъл при откриването на Олимпийските игри в Париж и от първия спектакъл на музикалната поема “Рилският пустинник“ по музика на отец Кирил Попов на..

обновено на 05.08.24 в 15:47
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57