Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дору Драгомир: Икономическите отношения между румънци и българи еволюират

Снимка: Личен архив

"Тази година започнахме поредица от събития в България, които имат за цел да представят икономическия живот в Румъния и възможностите за българските фирми да могат да продават на румънския пазар. Тази година предстои да открием офис на Камарата и в Силистра – район, който представлява свързваща точка между Румъния и България, заради големия търговски обмен в североизточната част на България и югоизточната част на Румъния".

Мнението е на Дору Драгомир, председател на Двустранната търговска камара България – Румъния. Камарата има офиси в София и Букурещ.

Драгомир работи повече от 20 години в частния сектор, като преживява голямата инфлация през 1996 г. в Румъния и международната криза, която засегна Югоизточна Европа през 2008-2009 г. Драгомир завършва EMBA в колежа "Асебус и Майкъл Джей Коулс" към Държавния университет "Кенесоу" в Джорджия, САЩ, през 2007 г. и право в Румъния. Търговската камара има над 45 членове от двете страни, които са от 25 различни икономически сектора. Тя е една от двете двустранни камари със специален фокус върху румънско-българските икономически отношения.

И още един знак за нарастващите икономически контакти между Румъния и България е, че през миналата година стокообменът достигна рекордните 6 млрд. евро.

Бих казал дори, че е почти 7 милиарда евро и за България е много добре и това, че страната ви има допълнителен износ за Румъния в размер на 1 млрд. евро.

Как може да се обясни това?

В България има някои данъчни облекчения, които подпомагат производството. Румъния пък е много по-голям пазар, с по-висока покупателна способност от страната ви. Така се следва логиката - основната производствена зона да е България, а основният пазар - Румъния.

Говорим в контекста на войната в Украйна, която доведе до санкции срещу Русия и всъщност в известен смисъл изолира и двете страни от пазарите тук. Как тази война се отразява на Румъния и България в икономически смисъл?

Основният ефект, който се усеща и от двете страни е свързан с факта, че доста от суровините, използвани от промишлеността идват от този район. Новите ограничения, наложени на Русия ще затруднят още повече снабдяването. Ситуацията в Украйна от друга страна в момента затруднява износа и това ще рефлектира върху вноса на дървен материал от Украйна за България.  И още един пример - Украйна е най-големият производител на слънчоглед в световен мащаб. Очевидно и двете икономики са засегнати по един или друг начин. Въпросът е колко гъвкави можем да бъдем на ниво частни компании и колко бързо можем да открием нови възможности. Работим и с Българо-турската камара, за да търсим възможности за доставка за турския пазар на различни суровини и за внос в нашите страни на продукти от Турция към които има интерес. Водим разговори и с икономическа асоциация в Индия, за да помогнем за вноса им от Индия.

До каква степен двете страни или бизнесмените, или търговските камари от двете страни могат да си сътрудничат в намирането на заместители на тези суровини от Русия и Украйна?

Всичко, което трябва да направим, е да искаме да си сътрудничим и мога да кажа, че в последните години Румъния и България си партнират в много сфери, не само в икономическата. Имаме впечатляващ ръст на търговията - почти 40%. Като Двустранна търговска камара правим възможното, за да разгърнем и доразвием бизнеса, за да помогнем не само на бизнеса, но и на институции или организации.

Вие участвате в тези румънско-български отношения от много години. Как се развива аспектът на манталитета? Как се развиват нагласите на хората, техният интерес или гледна точка един към друг, към взаимоотношенията помежду им и към самите хора?

Мисля, че трябва да се наблегне на факта, че те се развиват. Броят на румънските туристи в България расте. Заедно с това се увеличава и броят на преминаващите през страната ви туристи на път за Гърция или Турция. Расте и броят на българските туристи в Румъния.

Какви са плановете на двустранната търговска камара за тази година и за развитие на икономическите отношения ?

Плановете ни вече се осъществяват. Вече стана дума за организираните от нас събития. През май предстои да опитаме да създадем контакт между български продуцентски компании с румънски дистрибутори. В момента в Румъния има регистрирани 3 000 дружества с български капитал. Имаме и около две хиляди фирми с румънски капитал, регистрирани в България, но за съжаление никой - и държавните органи, и другите институции - не може да каже дали тези фирми работят в румънско-българските отношения. Целта ни като Камара е да успеем да идентифицираме тези компании и по някакъв начин да им дадем признание с издаване на специален сертификат и привличането им.

Ще завършим дискусията с формула за доверие между румънците и българите. Какъв би бил ключът към спечелването или постигането на доверие, накратко?

Мисля, че доверието на бизнеси лично ниво в Румъния и България идва от знанието и препоръката. И в двете страни съществува тази концепция, a това вероятно идва от нашия източен опит, защото ние сме по средата между Изтока и Запада и сме взели добри и не толкова добри неща и от Изтока, и от Запада. Препоръката е едно от най-важните неща за правенето на бизнес в източната част на света, в сравнение с Европейския съюз и мисля, че препоръката е много важен елемент. Мисля, че това е едно от основните предимства, които ние на ниво двустранна камара можем да предложим на компаниите, за да гарантираме по някакъв начин за тях и след това тази гаранция е тази, която идва да даде първата стъпка в отношенията между две компании.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е възникнал в началото на работния ден, като пътниците са били насочвани да закупуват билети онлайн или..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55