Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Македония е единствената тема, която би взривила коалицията"

Явор Дачков: Хората започват да се усещат, че с ПП са се излъгали за пореден път

"Най-добрата коалиция след последните избори щеше да е на ГЕРБ, БСП и ДПС"

Явор Дачков
Снимка: Ани Петрова

"Сривът при "Продължаваме промяната" е като при ГЕРБ след 12-годишното им управление. Според социолозите сривът в доверието към Кирил Петков и Асен Василев е равносилен на този при Бойко Борисов по време на протестите. Това е голям рекорд. Никое друго управление не е имало такъв бърз срив. Обяснявам си го първо с некомпетентността на управлението, хората виждат това веднага и започват да се усещат, че са се излъгали за пореден път. Неистините, които казва г-н Петков, и в които бива уличаван във всеки един момент, също руинират много доверието в него и в правителството".

Коментара направи пред БНР журналистът Явор Дачков.

Той посочи като друга причина за спада на рейтинга на управляващите "разочарованието от очарованието е по-голямо, отколкото, когато нищо не си очаквал".

"Още преди войната в Украйна се даваха индикации, че това правителство не може да управлява, а състоянието на хазната го показва много добре. Харчи се много, неясно за какво, а резултатите не са налице", каза Дачков.

Според него анализаторите са сбъркали, когато още преди година са заявили, че ГЕРБ си отива:

"За 10 години във властта и с почти цялата местна власт ГЕРБ се конструира като системна партия. Има достатъчно много хора, които са привърженици на Бойко Борисов. Атаките на Румен Радев, на служебните правителства и на сегашното на ПП бяха толкова неефективни, че само сплотиха твърдия електорат около Борисов. Не предложиха никаква алтернатива. Никога не съм си представял, че може да има по-лошо управление от това на ГЕРБ, а през последната година видяхме 3 по-лоши правителства от тези на Борисов". 

Журналистът изказа предположение, че най-добрата коалиция, спрямо резултатите от последните избори, е щяла да бъде от системните партии в парламента - ГЕРБ, БСП и ДПС.

В предаването "12+3" Явор Дачков окачестви проявите на опозиционност от страна на ИТН към коалицията, в която самите те участват, като маркери на бъдещо оттегляне от коалицията и желание да се инкасират много по-малко загуби, отколкото ще се понесат при "катастрофата, която се очертава и е абсолютно сигурна".

"Македония е единствената тема, която е в състояние да взриви управляващата коалиция", смята журналистът и добави, че отхвърлянето на ветото на началото на европреговорите на Северна Македония ще е непопулярно решение и всички ще го отчетат като такова, след което ще е невъзможно оцеляването на коалицията.

"Това, което може би ще направят Кирил и Асен, защото то е взето като решение, е ние да пуснем РСМ в преговорите с ЕС. В тази особено изострена политическа ситуация между САЩ и Русия, които воюват, ако Украйна е само повод за това, е наивно да мислим, че те ще пуснат този им геостратегически проект да не бъде изпълнен, а членството на РСМ в ЕС е част от този интерес. ... Петков и Василев са в менгеме, защото са поели ангажименти към САЩ и ЕС още преди година, затова беше конструиран набързо този проект ("Продължаваме промяната" - б.р.) и бяха провеждани избори, докато той не стане водеща и управляваща сила".

По думите му България е изиграла много лошо досега картите си по темата за РСМ, че никой от Европа и света не може да ни разбере:

"Блокирани са маса европейски документи заради нашето поведение, изготвени съобразно нашата позиция преди да се обърнем по темата".

Според Дачков повечето българи "са на страната на Русия в този конфликт" и потвърждение на това той вижда в покачването на рейтинга на "Възраждане". 

Интервюто на Даниела Големинова с Явор Дачков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11