Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако депутатите намират, че СЕМ изпълнява "регулаторни глупости", то изцяло в техните ръце е да сменят закона"

София Владимирова: Ограниченията и забраните не могат да бъдат борба с дезинформацията

"И следващите членове на СЕМ ще чуят по свой адрес, че са бухалки"

София Владимирова
Снимка: Таня Милушева

"Предизвикателствата се оказаха твърде много. Самоиронично, ако трябва да определя този мандат, той не беше скучен." Това каза пред БНР членът на Съвета за електронни медии София Владимирова, чийто мандат изтича.

Владимирова смята, че и следващите членове на СЕМ "ще чуят по свой адрес, че са бухалки".

"В тази медийна комисия (в парламента – бел. ред.) се чуват странни упреци срещу Съвета за електронни медии, например, че нашите доклади били пълни с регулаторни глупости. Ако депутатите намират, че СЕМ изпълнява "регулаторни глупости", то изцяло в техните ръце е да сменят закона и да се обосноват защо", коментира София Владимирова в предаването "Преди всички".

"Това фриволно отношение към Закона за радиото и телевизията всъщност не показва, че искаме реална промяна, която да отразява времето, в което живеем, тенденциите, на които ставаме свидетели", каза още Владимирова.

Във връзка с мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков София Владимирова отбеляза:

"Към онзи момент това беше практичният избор. Беше човек, който беше работил вътре в БНТ към неочакваното прекратяване на мандата на Константин Каменаров. Изнесоха се данни, които бяха шокиращи към онзи момент - за финансовото състояние на телевизията. Тогава се обяви, че тя почти е във фалит. От всички, които се явиха на онзи конкурс тогава, тази кандидатура ми се стори най-земна, най-адекватна към онзи момент. Ако съм допуснала грешка, тази грешка е лично моя, тя не ми е продиктувана."

"СЕМ има правото да избира генералния директор, но няма никакъв механизъм, ако види във времето на неговия мандат, че нещо не работи, че нещо не се случва по правилния начин, да има възможност за санкция, не говоря за финансова санкция, свързана със ЗРТ. По отношение на този тип отчетност на практика регулаторът е оставен без никакъв механизъм да въздейства на медиите под негов надзор."

Медийната грамотност трябва да се залага като държавна политика, смята София Владимирова, която направи аналогия между борбата с дезинформацията и борбата с Covid, като изтъкна, че ограниченията, забраните и рестрикциите могат да са само временна мярка, но не могат да решат проблема.

"Всички знаем реакцията на затварянето, на строгите мерки докъде доведе. Това не може да бъде борба с дезинформацията. Трябва да мислим в перспектива, да залагаме медийна грамотност като държавна политика, да учим децата, възрастните хора как да ползват медиите. Забраните, ограниченията и всичко, с което се стремим да ограничим един недотам верен информационен поток, ако не го виждаме в традиционните медии, технологиите ни предлагат достатъчно богати възможности да стигнем до тази информация и да я прочетем безкритично, без анализ."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38