Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ITogether.BG кани български специалисти от чужбина да се запознаят с IT сектора у нас

Снимка: ФБ страница на събитието

Инициативата на БАСКОМ ITogether.BG кани български IT специалисти от чужбина да се запознаят с развитието на сектора у нас. Проектът надгражда инициативата "ЗАвръщането", насочена към българите в чужбина. БАСКОМ е организация, в която членуват около 100 софтуерни фирми.

ITogether.BG се появява в резултат на бурното развитие на IT сектора през последните години и желанието за изграждането на общност от български  IT специалисти на глобално ниво.

Очакванията са да бъдат привлечени хора с интересни лични и професионални истории, със силни връзки с България и активни в обществата, в които живеят.

Кандидатстването в инициативата ITogether.BG е с кратко представяне в писмен или видео формат, а подборът на участниците в срещата ще се извърши от Управителния съвет на организацията. Кандидатурите се приемат до 15 май, а самата среща ще се проведе в периода от 22 до 24 юни 2022 г. в София и в Пловдив.

Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ, е вдъхновител на инициативата.

Идеята е IT специалисти - студенти и работещи в сферата на софтуерните технологии - да се запознаят с развитието на сектора в страната през последните години. Те ще могат лично да се информират за професионално развитие у нас и да станат част от глобалната общност на български професионалисти по света, ангажирана с позиционирането на България като качествена световна IT дестинация.

По данни на БАСКОМ 40 процента от българите в чужбина, ангажирани в софтуерния бранш, обмислят завръщане в България.

Репортаж на Добринка Добрева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 12.08.24 в 11:25

Месец преди първия учебен ден – някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност,  история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения.  Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколко стотин метра от..

публикувано на 12.08.24 в 11:00