Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 17-24 април 2022

Александър Сорокин
Снимка: Фейсбук страница

Литовският ултрабегач Александър Сорокин постави нов световен рекорд в дистанцията 100 км пистово бягане. На състезанието Centurion Running Track 100 miles в Бедфорд, Великобритания той измина 100 км за 6:05:40 часа, като надмина и най-високите очаквания. До момента той държи рекордите и в дисциплините 100 мили, 12 часа и 24 часа.

Освен това, Сорокин има победа в един от най-престижните ултрамаратони - Спартатлонът, а също така - световна и европейска титла.

Интервю с Александър сорокин за БНР можете да прочетете и чуете тук.


Иво Андреев и Надежда Ангелова победиха в Панчаревския маратон миналата неделя. Състезанието, организирано от Спортния клуб „Бегач“, съвместно със Столичната община, се проведе край езерото Панчарево за 11 път. Тази година участваха близо 800 състезатели в 4 дисциплини - 10 км, 21 км и 42 км бягане, и 15 км планински преход.

Себастиен Берт
Белгиецът Себастиен Берт (Sébastien Berthe) направи сериозен, но в крайна сметка неуспешен, опит да изкачи свободно прословутата Dawn Wall по Ел Капитен в САЩ. Сочена за най-трудната голяма стена в света, Dawn Wall е 1000-метрова линия от 32 въжета, включваща техничен траверс на 14-ото въже, което е с категория на трудност 9а, както и още две въжета от същата категория. Тя се намира на югоизточната стена на скалния монолит Ел Капитен в култовата за катерачите от цял свят долина Йосемити. Премината е свободно (без изкуствени опорни точки) за първи път от Тommy Caldwell и Kevin Jorgeson - за 19 дни, от 27 декември 2014 до 14 януари 2015 г. Година по-пъсно Адам Ондра прави първото повторение - от 14 до 21 ноевмри 2016 г.

Берт е известен бигуол катерач със солиден опит - изкатерил е много от класическите големи стени в Алпите, маршрута “Freerider” за един ден (2017 г.) и свободно “The Nose” по Ел Капитен (2019 г.). В спортното катерене преминава 9а+.

По Dawn Wall
В началото на годината той започва работа по Dawn Wall със сънародника си Siebe Vanhee и успяват да завършат линията почти месец по-късно, осъзнавайки, че тя няма нищо общо с всички други мултипич маршрути, които са били катерили дотогава. И докато на Ванхее се налага да се върне в Европа по работа, Берт остава повече от месец на стената, за да разучава маршрута и да се подготвя за свободното му преминаване. Когато то започва, белгиецът успява за 9 дни да изкатери 13 въжета, като спи на порталедже (легло, закачено на стената, както се прави при катеренето на големи стени - бел.ред.). Преминаването на 14-ото въже му струва близо седмица, което го изтощава напълно, като се има предвид безсънието, причинено от високия адреналин, протритата кожа на ръцете и започналото главоболие. След още няколкодневна борба на стената, Берт решава да се откаже на 23 ден от епичното си изкачване. 

Белгиецът възнамерява да се върне в Европа по същия начин, по който е достигнал САЩ - прекосявайки Атлантическия океан с ветроходна лодка със свои приятели. Това се казва истинско приключение! Междувременно, партньорът му Ванхее, се завърна в Йосемити, така че предстои да видим какво ще правят там двамата в следващите седмици и месеци.
Еверест
Продължава пролетният сезон в изкачването на високите върхове. И тази година има българско участие в комерсиалните експедиции по осемхилядниците. БНР се свърза с въпросния участник, но бяхме помолени да не съобщаваме подробности, преди изкачването да започне, така че нашите слушатели ще научат новини от Хималаите, когато има новини.

Карлос Сория
Следим с интерес и какво ще направи 83-годишният испанец Карлос Сория, който прави пореден опит да изкачи Дхаулагири и вече достигна Лагер 3 (7300 м) в аклиматизацията си. Освен с възрастта си, Сория е трогателен и с опорството си да сбъдне своята мечта да изкачи всички 14 осемхилядници. До момента той се е качвал на 12 от тях - остават му Дхаулагири и Шиша Пангма. На Дхаулагири е правил 11 опита досега, това е 12-ият. Сория ще бъде придружаван от сънародника си Sito Carcavilla и шестима шерпи. В момента те са в Базовия лагер заради силни ветрове.

Карлос Сория е бивш състезател по ски-алпинизъм и бягане. Започва изкачването на високи върхове през 70-те години на миналия век. 10 от осемхилядниците изкачва на над 60-годишна възраст.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56