Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Около 15 хиляди руски войници са загинали в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По преценка на британското министерство на отбраната около 15 000 руски войници са убити в сраженията в Украйна до момента. Британският министър на отбраната Бен Уолъс информира депутатите в Камарата на общините за последните данни, като отбеляза също, че руските военни са загубили и много бойна техника. Според няколко източници става дума за повече от 2000 бронирани машини, което включва най-малко 530 танка - унищожени или заловени. Загубени са също около 60 хеликоптери и изтребители. 

Великобритания ще изпрати на Украйна няколко бронетранспортьори тип "Стормър" (Stormer), снабдени с установки за изстрелване на противовъздушни ракети, каза Уолъс в парламента. Те са в допълнение към дългия списък от оръжия, които вече бяха изпратени в Украйна.

Министърът на отбраната смята, че следващите три седмици от войната на Русия в Украйна ще бъдат "критични" и че украинската армия има нужда от повече артилерия с далечен обсег на действие, боеприпаси и противокорабни ракети. Бен Уолъс подчерта важността съюзниците от НАТО да разполагат с дългосрочен план за това как Европа ще възпира Владимир Путин, след като всичко това свърши. "Как ще живеем с такъв съсед в Европа, ако той остане на власт", запита Уолъс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Службата за сигурност на Украйна категорично отрече за атентат срещу Владимир Соловьов

Службата за сигурност на Украйна категорично отрече твърденията на руската Федерална служба за сигурност и на президента Владимир Путин, че е планирала атентат срещу телевизионния водещ Владимир Соловьов. "Нямаме планове да убиваме Соловьов", обяви..

публикувано на 25.04.22 в 19:07
Кристалина Георгиева

МВФ очаква драматични последици за икономиките на Украйна и Русия

Войната в Украйна е „трагедия“, която ще има драматични последици за икономиката на страната и икономиката на Русия, която предизвика военния конфликт, заяви управляващият директор на базираната във Вашингтон организация Кристалина Георгиева. Тя..

публикувано на 25.04.22 в 19:15
Христо Гаджев

ГЕРБ твърди, че продадено на Полша БГ оръжие е стигнало Украйна, БСП отрича

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана Христо Гаджев показа документи, които по неговите думи показват, че с подписа на Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията страната ни подпомага Киев.  Изявлението на..

публикувано на 25.04.22 в 20:02

Полша e изпратила танкове на Украйна

Полша е изпратила танкове на Украйна, предаде Ройтерс. Агенцията съобщава, че полският премиер Матеуш Моравецки е бил попитан днес дали правителството му е предоставило такава помощ на Киев или планира да го направи. Отговорът на премиера е бил лаконично..

публикувано на 25.04.22 в 21:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Ако ни поканят, ще участваме в разговор за правителство с третия мандат

Председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров заяви, че напусналите парламентарната група на партията ще участват в разговор за съставяне на кабинет с третия мандат, съобщават от пресцентъра на движението. "Вече изразихме позиция, че сме готови,..

публикувано на 22.07.24 в 15:44
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Има сериозни противоречия в Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

"След оттеглянето на Джо Байдън върви дилемата кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия. Виждаме някои сериозни противоречия вътре в самата Демократическа партия ".  Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев - бивш..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

Петима убити в дом за възрастни хора в Хърватия

Най-малко петима души са били убити по време на стрелба в дом за възрастни хора в Източна Хърватия, съобщава Франс прес, като цитира държавни медии и отбелязва, че това е рядък случай на насилие с оръжие в балканската страна. Хърватската..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Инж. Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН

Най-големият проблем е, че МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН. Това заяви инж. Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец“ в интервю пред БНР. „През годините структурата ни системно е недофинансирана...

публикувано на 22.07.24 в 15:15
Снимката е илюстративна

Украински дронове предизвикаха пожар в руска черноморска петролна рафинерия

Атака с украински дронове е предизвикала пожар през нощта в руска петролна рафинерия в черноморския град Туапсе в Краснодарския регион, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Източник от украинския отбранителен сектор съобщи, че..

публикувано на 22.07.24 в 15:13

Сигнал за ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина

Сигнал за ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина е получен в Планинската спасителна служба, потвърдиха за БТА от службата. От областната дирекция на МВР посочиха, че сигналът е получен в 13:35 часа. Съобщено е за пострадали от мълния..

публикувано на 22.07.24 в 15:12

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена..

публикувано на 22.07.24 в 14:38