Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Найденов: Ако алтернативата струва с 40% повече от сегашните цени, предприятия ще спрат по икономически причини

Първи коментари от бизнес организации след спирането на руския газ

Живодар Терзиев: Една от бързите алтернативи в краткосрочен план е Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на бизнес организации направиха първи коментари след съобщението за спирането на доставките на природен газ от руската компания "Газпром".

Енергийният министър не даде ясен отговор как ще бъдат подсигурени газовите доставки и докога, заяви пред БНР Ивайло Найденов - изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Организацията представлява предприятията, които използват 50 процента от цялото количество газ в страната.

"Вече трябва да се мисли как ще се осигурява газа за юни и за юли, какви цени, какви количества ще се заявяват - има предприятия, които могат да намалят производството си, но има и предприятия, които биха били изложени на риск от технологични аварии, ако се намали подаването на газ, но това е засега в сферата на спекулациите", посочи Найденов.

Ивайло Найденов

"Ако има спиране на физическите доставки от Русия и не са осигурени адекватни количества, които да заместят този поток, това най-вероятно ще доведе до ограничителен режим", прогнозира Ивайло Найденов.

"Ако алтернативата струва с 40% повече от сегашните цени, определено има предприятия, които ще спрат по чисто икономически причини или ще намалят до минимум производството."

Предвидимостта вече я няма, няма как да се управлява голямо предприятие по този начин, категоричен е Ивайло Найденов.

При някои предприятия природният газ може да се замени, но повечето от нашите членове нямат сериозна алтернатива, уточни той. 

Живодар Терзиев  Снимка: БГНЕС

Една от малкото истински алтернативи за доставка на природен газ, които биха могли да се реализират в краткосрочен план – това е Турция. Правителството трябва много бързо да направи дипломатическа, политическа, икономическа крачка към южните ни съседи, подчерта Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

"Това е най-бързата и безболезнена крачка, която трябва да направим. Това може да се случи в рамките на седмица, две – месец. Основният газ, който идва в Гърция, преминава през Турция, а ние знаем за проблемите с гръцкия конектор, който е основен за свързаността на двете държави, а този, който е на Петрич, е с ограничен капацитет. Ние и сега получаваме газ от Русия през тази точка в Странджа, но тя не е приета, не е договорена за трансферна точка между България и Турция."

Живодар Терзиев съобщи, че от сутринта получават искания от предприятия за доставки на алтернативно гориво. Според Терзиев обаче няма прогноза за рязък скок в цената на горивата по бензиностанциите.

"Стотинка нагоре, две надолу или пък обратно ще бъдат до края на месеца и в първата седмица на май за празниците, 3 лв. за автомобилния бензин; 3,10-3,15 за дизеловите горива, но това, което виждаме последната седмица, ще бъде и следващите десетина дни."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37