Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фестивала "Верея" в Чикаго ще покажат картини по народни песни

В Малката България се събират за юбилейно издание на музикалния форум след двегодишно прекъсване

Снимка: Елена Цанева

След 2-годишно прекъсване в Чикаго ще се състои 10-ото юбилейно издание на фолклорния фестивал "Верея". Фестивалът ще има своя нестандартен удължен формат и ще продължи от днес до неделя. В него ще се включат 35 състава и над 450 танцьори.

Това е най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Главен организатор е Константин Маринов, танцьор, хореограф и музикант, ръководител на клуб "Верея".

"Бяхме го замислили 10-годишнината да бъде малко по-интересно. Тогава бяха дали заявка 65 състава от Северна Америка. Просто щяхме да направим голям бум, но така се получи. Не можахме. Две години бяхме тотално затворени", споделя Маринов пред БНР.

Последното издание на фестивалът "Верея" е през 2019 г.

"2020 г. казаха - абсолютно никакви събирания. Миналата година се опитахме пак да направим. Тогава някои от щатите си останаха с тези правила. Беше много трудно. И тази година се случи, но пък участниците няма да са толкова много. Някои от съставите не са се събирали тези две години и половина въобще. Други състави идват като гости, без да играят. Но пък имаме и нови състави, които идват. От Канада идва нов състав. Далас, Тексас, идва нов състав и от Сан Франциско идва нов състав, което пак е нещо. Надявам се догодина вече всичко да бъде нормално и да продължим тази традиция", коментира организаторът.

"Поканили сме едно момиче, която дълги живя В Сан Франциско. Прибрала се за пандемията в България и започнала да рисува. По народни песни, по текстове прави изложба, а някаква японка пък е направила така, че с тяхната японска система хайку описва тези картини и народните песни. Предполагам, че ще е интересно за хората", казва още Константин Маринов.

"На следващия ден ще имаме преподавател от Питсбърг - Александър Занкин, който ще преподава народни хора. В събота е концертът. В неделя се организира базар, Жанета Ликов е организатор. Българите, които правят накити, бродерия, всичко свързано с фолклора - ще има базар, за да видят всички тези българи от Северна Америка, които идват, какво правим тук в тази малка България в Чикаго."

Повече за фестивала слушайте в звуковия файл.
Снимки: Елена Цанева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20