"Правят се с мерак, затова са толкова вкусни. Трябва да се вложи малко любов".
Времето за приготвяне на чеверме зависи дали е на пеш или на ливадата.
"Ако е тук, на ливадата, се върти 10-12 часа, ако е на камината – за 4-5 часа е готово едно агне. Най-добре е агнето за чеверме да е от 18 до 20 килограма. На събора продаване на 6 лева 100 грама чеверме“.
В делник и празник жените от лясковското село Козаревец не спират да въртят баници, разказва Дочка Габровска, председател на Пенсионерския клуб в селото:
„За 10-а година ние сме тук да готвим, да правим баници, хубави манджи северняшки, да се радват всички хора и да опитат от нашите ястия".
Навсякъде баниците са почти едни и същи.
"Ние правим традиционна със сирене, яйца и кисело мляко и правим със зеленина, защото сега такъв е периодът, когато се яде с лопуш, с лапад, както му казват някои, със спанак може да бъде, лучник. В къща за празник или в неделя без баница не може“.
Няма как да сте на събор на овцевъдите и да не опитате млечни продукти от овче мляко. Една от атракциите е приготвеният пред очите ви парен кашкавал от старозагорската майсторка Мина Върджиева:
„За кашкавала млякото трябва да е зряло, да има бактериите да са намножени и след малко започваме, ще сложим маята. След това режем на филийки. След това изпарваме и месим. За килограм парен кашкавал са нужни 6-7 литра овче мляко, като зрее да се оформи, зависи от каква порода са овцете, какъв е рандеманът“.
Цветан Димитров е прословутият майстор на така нареченото зелено сирене от Черни Вит и изучава историите на българските сирена, които са над 70 вида:
„Продуктите, които сме имали, носят една много специфична част. В себе си съдържат онази част, където българинът е смятал, че храната – това е здравето. Много често в сирената, които описваме, които намираме, в тях се оказва, че има бактерии, които са с пробиотично действие".
В България до 50-те години сирене се прави само от овче мляко.
От 30 години габровецът Марин Лесев събира стари български книги. Има над 8000 издания и на събора на овцевъдите представя книги със специфичната българска кухня между 1870 и 1940-а година с акцент върху млякото и рецепти с агнешко месо и разказва за едно от изчезналите ястия – таратор без краставици, който става розов:
„Приготвянето му отнема повече от час. Тараторът без краставици става розов, заради добре счуканите орехи в хаван, които трябва да си пуснат олиото, толкова дълго време се счукват. Но той не е без краставици. Това всъщност е топеница за тиквички, която после е прераснала като се добави кисело мляко и краставици в таратор. В много от книгите първо е описано гъст таратор, който всъщност е без млякото и краставиците, после рядък таратор. Тук ще го приготвим с овче мляко“.
Младежите от професионалните гимназии по туризъм пазят и предават българските кулинарни традиции. Сред тях е Джейхан Мустафов от кулинарното училище в Търговище:
„Просто вкъщи знаем какви продукти слагаме. Поръчваме си пица и не знаем от какво е направена луканката. Вкъщи има хора, които си правят домашен суджук. Всички манджи са ми любими - ориз с пилешко, боб яхния, мусака. Не се отказвам от храната“.
На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец тази година за първи път се представят продукти от магарешко мляко. Те са от фермата на Гергана Стоева от село Желява, която разказва, че прави единствените в света бонбони с магарешко мляко:
„Представяме магарешко мляко, прясно, лиофилизирано. Направихме го съвместно с Института по лиофилизация и криобиология в София. От там съвместно с бонбонената фабрика в Алпи разработихме два вида бонбони, едните са дъвчащи с шоколад, другите са с ягода. Единствените в света. Магарешкото мляко е много богато на витамини, на минерали, имуноглобулини, мощен имуностимулант. Много е полезно. 48 магарета имам в момента, доя 8 и около 7-8 литра доя на ден от тях. Една магарица дава от 500 милилитра до 1 литър на ден, зависи от магарицата“.
На събора на овцевъдите до неделя може да се опитат още мяхово сирене по 5-вековна рецепта, пататници, масло от кисело и от прясно мляко, бял мъж, продават се фермерски сирена и кашкавали.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) д-р Ваня Тагарева и зам.-председателят на ПК по „Здравеопазване“ д-р Антон Койчев представиха първата общинска програма за скринингови изследвания на сърдечно-съдовата система в България. Инициативата има за цел ранна диагностика и превенция на сърдечно-съдовите заболявания сред жителите на..
България е на първо място в Европа по смъртност от рак на бял дроб, каза проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение в столичната болница „Св. Иван Рилски“. С над 50 хиляди смъртни случая е намаляла смъртността в САЩ след промяна на начина на живот на хората - намаляване на тютюнопушенето, промяна в начина на хранене,..
Специалисти по репродуктивна медицина, общопрактикуващи лекари и обществени личности дадоха официален старт на националната кампания „Прегърни своето бебе – отключи мечтата си“ в Деня на любовта. „Няма нищо по-хубаво от децата. И няма по-важна кауза от това да подкрепяме двойките по пътя към мечтаното родителство“, заяви доц. Росен..
Васко от Нова Загора има затруднения в развитието си. Когато установили, че детето се забавя, родителите били едновременно объркани, шокирани и изплашени . Не са знаели откъде да започнат и как да подкрепят детето си. Постепенно, с помощта на специалист те се научават как да общуват с детето и да му помагат. Фокусът на услугата бил в..
Освен тази кампания, БМЧК работи активно и за разширяване на обучението по първа помощ в училищата – защото именно бързите реакции спасяват животи. Темата за здравната просвета и превенцията на рисково поведение също заема ключово място в работата на организацията. Кръводаряването, превенцията на зависимости, подкрепата за..
Ще се отправим на едно пътуване из историята, културата и съвременния живот на една от най-интересните български община - община Елин Пелин . Разположена в източната част на Софийското поле, само на 24 километра от столицата, тя е известна със своето богато културно наследство и като средище на шопските традиции и обичаи. Преди близо три години – в..
Дубай става все по-популярен избор за българските туристи през последните години , защото има все по-достъпни и директни полети от България, лесен е достъпът до визи, често с промоционални такси. "Не на последно място въпреки репутацията си на луксозна дестинация, Дубай предлага възможности за различни бюджети, коментира темата и Ради..
Ако сте се събудили с главоболие след вчерашния празник, това най-вероятно е от изпития алкохол . За процеса на разграждане на алкохола от организма и..
"Може да се надяваме да не е така, но не трябва да си затваряме очите - струва ми се, че новият екип на Тръмп ще се стреми Европа да се превърне в..
Проф. Цоков е временно назначен, ще има конкурс за директор на Института по образованието . Това каза в предаването "РадиоТочка" министърът на..