Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин:

Приказка за природен газ и приказка от Валери Петров

Снимка: Ани Петрова

Представете си следната ситуация. Ваш добър приятел, който живее в София, много обича да яде сирене. В продължение на години това любимо сирене му го доставят от магазин, намиращ се на петдесетина метра от дома му. В един момент обаче вашият приятел се скарва със собственика на магазина и тържествено обявява, че се отказва от услугите му. Вие, разбира се, сте изненадани. Защото отлично знаете колко много обича вашият приятел сирене и как, буквално, вече е зависим от тази консумация. И ето че един ден, човекът ви звъни в седем сутринта и ви съобщава следната радостна вест. Оказва се, че приятелят отишъл до Варна, там се видял с разни представители на местната власт, а самият заместник-кмет на града му обещал да му доставя сирене. При това въпросният мечтан продукт щял да му струва много по-евтино.

В първия момент вие се радвате заедно с приятеля си. Във втория момент обаче почвате да се задавате едни логични въпроси. Как така продукт, който бива доставян от място, намиращо се на 500 километра от София, ще бъде по-евтин, отколкото същия продукт, когато се доставя от магазин, намиращ се на 50 метра от вас. Второ, въпросният заместник-кмет на Варна, за когото приятелят ви казва, че му обещал евтино сирене, нито е собственик на мандра, нито търгува с подобни продукти. Как, в такъв случай, дава подобни обещания? Изобщо, в историята на вашия приятел има твърде много странности, за да повярвате в нейната истинност. И още нещо има. С годините вашият приятел е доказал, че обича, хайде няма да казваме „да лъже“, ще кажем, че обича да разказва истории, които нямат много общо с действителността.

Така, сега напускаме полето на хипотетичните ситуации и се връщаме към българската политическа конкретика. Всички ние прекрасно знаем, че, казано политически некоректно, политиците често лъжат. Това е част от професията. И част от политическото майсторство се състои именно в умението да лъжеш убедително. Да лъжеш така, че да ти повярват. Поне в началото. Успешният политик е този, който  успява да накара хората да повярват дори и на най-големите фантасмагории. Ако разказва истории, които още от самото начало биват посрещани с недоверие и дори присмех, този политик определено си е сбъркал професията. И дори да е имал някакви временни успехи, в съзнанието на хората те много бързо отстъпват място на разочарованието.

Ето такива мисли ми се въртяха в главата, докато слушах красивата приказка за предназначения за България американски втечнен природен газ, който щял да бъде по-евтин, независимо че идва от другия край на света, независимо че разходите за транспорт са огромни, независимо че този газ трябва да претърпи допълнителна обработка, за да можем да го ползваме. А докато слушах подробности около тази красива история, изведнъж се сетих за прекрасната сатирична поема на Валери Петров, наречена „Случка с асансьор“. Един монтьор, преди да пусне в експлоатация един асансьор, без да иска разменил числата на табелката. И тя гласяла така: „За 220 души, товар 3 килограма“. Уточнявам, че действието се развива по времето на социализма и обитателите на кооперацията са свикнали да вярват на всяко официално съобщение, колкото и абсурдно да е то. В резултат на тази вяра съкооператорите решават, че асансьорът не бива да се движи, ако в него не се съберат 220 души. И всеки застанал пред асансьора човек се мъчи да оправдае написаната глупост. Защото властта винаги е права. Вярно, намира се един човек, който проявява здрав разум и казва, че най-вероятно надписът е сгрешен. Останалите обаче се нахвърлят върху него, обвиняват го в идеологическа диверсия и в това, че не спазва единствено правилната гледна точка. В крайна сметка асансьорът стои неподвижно и пред него се натрупва:

„дълга опашка

от хора неглупави,

но в поза глупашка,

която, възлизайки по стъпалата

/като всеки задминал на дома си вратата/

достигнала чак до тавана горката

и едва там

сметка започнала тя да си дава

защо асансьорът е с бележка такава

и как е възможно две грешни слова

да пораждат глупости от рода на това произшествие

за щастие

хиперболично,

но в което често ние

сме участвали лично!“

Чудя се дали в момента и ние не сме заприличали на героите от тази сатирична поема. Толкова голямо е желанието ни да мислим и действаме изцяло в рамките на господстващия в момента мисловен и поведенчески модел, че отхвърляме всяка нормална човешка логика. Готови сме да повярваме и на най-невероятната история, стига тя да е в съзвучие с официално зададената линия. Дано поне, когато стигнем до тавана, както пише Валери Петров, се откажем от идеологическите заблуди и започнем да мисли нормално.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажът на влюбените

В Бургас пясък от цял свят ще бъде показан в изложба „Светът в зрънце пясък“

В Бургас над 200 вида пясък от цял свят ще бъдат представени в първата по рода си изложба „Светът в зрънце пясък“. Тя ще бъде открита на 21 май  вечерта по време на Европейската нощ на музеите. Тя е експонирана в Природо-научния музей в града. Над 650 вида пясък включва колекцията на музея. Повечето от тях са от най-екзотични дестинации като Хаваите и..

публикувано на 21.05.22 в 18:56

"По ръба" с Калина Андролова: Спасителният бряг се оказа тресавище

Ситуацията във властта у нас се превръща в гигантски фарс. Това правителство е неизчерпаем източник на камуфлажна словесност. Управленците ни напомнят амбулантни търговци, чийто талант се свежда до това да убедят клиента в тази конкретна минута, а по-нататък какво точно ще се случи, няма никакво значение. Тази схема на създаване на декори, се..

публикувано на 21.05.22 в 13:56

Коментар на Петър Волгин: Партийни възходи и падения

Можем да направим интересни изводи, стъпвайки върху картината на електоралните нагласи, която рисуват последните социологически проучвания. Да кажем най-напред, че е напълно нормално партиите в управляващата коалиция да губят влияние. Трудно е да управляваш и да продължиш да бъдеш симпатичен. Обаче също така е видно, че някои партии във властта..

публикувано на 21.05.22 в 12:59
Празник на мекицата в село Блъсковци

В село Блъсковци се проведе празник на мекицата

Еленският балкан е предпочитано място за туризъм, заради прекрасната природа, но и заради гостоприемството на местните хора, които са и отлични кулинари. Какво е съботното утро без дъхави, топли мекици – най-обикновена сутрин, казват жените от село Блъсковци, които организираха празник на мекицата и събраха гости от близо и далече...

публикувано на 21.05.22 в 12:25

В Габрово ще се проведе традиционния карнавал

Днес габровци се маскират и излизат на карнавал. Веселият празник е най-дългоочакваното събитие за жителите на града на хумора. Тази година шегобийците са събрали смешните сюжети в 64 картини, обединени от темата „Кот доди, гад доди!“. Забавните епизоди ще оживеят пред погледите на зрителите по време на карнавалното дефиле, което ще потегли по..

публикувано на 21.05.22 в 12:09

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра на..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13