Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С инициативи събират средства за изграждане на площадка в детската градина 151 в София

С благотворителната кауза са ангажирани творци, учени, представители на НПО

Снимка: Евелина Стоянова

Столичният район „Оборище“, Международната фондация „Гео Милев“ и 151-ва детска градина „Леда Милева“ организираха благотворителен концерт в тържествената зала на Военната академия в София. Със събраните средства ще се изгради детска площадка по проект на студенти от Националната художествена академия, с ръководител професор Арсен Минков.
Портрет на Леда Милева - графика на Виолета Апостолова - Лети   Снимка: личен архив

"Благотворителният ни концерт е съвместен проект между детска градина "Леда Милева", Международна фондация "Гео Милев" и Район "Оборище" в Столичната община. Събраните средства от концерта ще бъдат използвани за изграждане на детска площадка "Зайченцето бяло" на територията на детската градина 151 "Леда Милева" на филиала на улица "Мърфи" 1 и ще бъдат внесени по сметка на фондация "Гео Милев", каза д-р Вяра Богатева, директор на детска градина 151 "Леда Милева".

д-р Вяра Богатева и д-р Десислава Каменова    Снимка: Евелина Стоянова

Д-р Десислава Каменова от инициативата "Национална кауза-образование" допълни:

"От името на инициативата да подаря един портрет на патрона на детската градина "Леда Милева", която с цялото си творчество и обществени прояви през целия си живот се е надявала със стиховете си да направи децата малко по-добри, малко по-честни и малко по-смели. Аз пожелавам на всички деца от тази детска градина да бъдат по-смели, по-умни и по-честни. Ние ще им помогнем за това".

Благотворителен концерт        Снимка: Евелина Стоянова


Виолета Цонев, снаха на Леда Милева, каза:

"Аз съм член на Международната фондация "Гео Милев" и за мен тази проява на 151-ва детска градина "Леда Милева" е първата проява в София, която ще даде на хората да разберат, да научат, че има такава детска градина "Леда Милева".

Професор Арсен Минков заяви:

"Ние с радост откликнахме на тази инициатива. Дойдохме, за да ги подкрепим и да им дадем възможност с нашата помощ да сътворят нещо прекрасно в тяхната детска градина, която да остане и за бъдещите поколения и възпитаници на тази детска градина, където децата да играят, да се веселят да спортуват, да се развиват физически и да си прекарват чудесно времето в детската градина".
Благотворителен концерт            Снимка: Евелина Стоянова
Иван Гранитски, председател на Международната фондация "Гео Милев".

"Една група, която представлява тази Международната Фондация "Гео Милев". Тя включва Виолета Цонева, Ружа Маринска - големия наш изкуствовед, Андрей Аврамов - режисьорът и моята скромна особа. Ние години наред се опитваме да запазим духът на Гео Милев, на неговото невероятно творчество, на Леда Милева. Издаваме, преиздаваме техни съчинения както и всяка година се опитваме да издаваме том с нови изследвания, свързани с творчеството на Гео Милев или на Леда Милева". 
Виолета Цонева, Иван Гранитски и Андрей Аврамов    Снимка: Евелина Стоянова

Андрей Аврамов, потомък на големия Гео Милев, заяви:

"Няма как да не сме тук, тъй като сме не само съпричастни, но сме и част от организацията, така че това което бихме искали да се случи, виждам тук има много деца, родители, това е главно, за да пазим паметта на тези големи творци - Гео Милев и Леда Милева".

Целия репортаж можете да чуете и в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17