Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийската Света Митрополия се проведе детска викторина

Ученици показаха знанията си по религия

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия
Снимка: Евелина Стоянова

Под знака на Възкресение Христово премина детската викторина, която се състоя в Софийската Света Митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Състезанието, което се провежда за втори път, се състоя в зала "Екзарх Стефан" в сградата на митрополията и в него се включиха деца от първи до четвърти клас, изучаващи "Религия-православие" на територията на Софийска епархия.

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия  Снимка: Евелина Стоянова
"За втори пореден път, за втора година организираме викторина-състезание тук в Митрополията и дай Боже да се превърне в традиция - всяка година по няколко пъти, не по веднъж да се събираме тук с учениците, които изучават предмет "Религия -православие" в българското училище, за да показвате своите умения, познания, да показвате своята любов към православната вяра и духовност и да радвате със своите познания както вашите родители, така и вашите приятели", каза Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия   Снимка: Евелина Стоянова

Десислава от основно училище "Евлоги Георгиев" в Дупница заяви:

"Трябва да се познават корените, историята, най-малкото от обща култура да се знае".

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия  Снимка: Евелина Стоянова
Цветелина Павлова, майка на дете, което изучава религия, в основно училище "Евлоги Георгиев" каза:

"Духовенството остана на по-заден план в семейството. Много хора са притеснени от финансовото положение в страната и не обръщат внимание на това, че духовността, която трябва да се посее в сърцето на едно малко дете идва от майката и бащата на първо място, след това от учителите в детската градина и училището".  

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия  Снимка: Евелина Стоянова
Ученикът Павел Павлов каза какво е учил в часовете по религия:

"Как на Господ Иисус Христос му е било много трудно и да научим повече неща за него".

Ученикът Васил Кирилов Мартакчийски допълни:

"Учиха ни за Иисус Христос и християнската религия".

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия  Снимка: Евелина Стоянова
Тодор Петков, директор на Основно училище "Евлоги Георгиев" в Дупница заяви, че предметът религия се изучава от 1-ви до 7-ми клас.

"Ние сме изключително признателни на госпожа Живка Мантаркова, която е дългогодишен учител по религия при нас и успява да запали децата за богоучението. Смятаме, че обучението по религия има много добър ефект върху развитието на учениците както духовно, така и в сферата на знанията, които получават и затова ще продължим, ще доразвиваме традициите при обучението по религия в нашето училище".

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия   Снимка: Евелина Стоянова
Гергана Паргова старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното управление на образованието в Кюстендил заяви:

"Определено с много желание пътувахме сутринта заедно. Те бяха изключително нахъсани. Пожелавам успех на всички отбори независимо от това кой ще спечели. Важно е участието и още повече настройването към доброто, милото и топлото отношение, човещината".

Викторина за деца в Софийската Света Митрополия  Снимка: Евелина Стоянова
Лидия Блажкова от Радомир преподава от 15 години вероучение:

"Дава ми удовлетворение. Аз завърших Богословския факултет с тази цел - да благовестя  Христовото учение. Важно е от малки децата да знаят. Най-малките, на които преподавам са в трета група в детската градина, но съм имала през годините втора група. Децата са жадни за знания".

Повече можете да чуете в звуковия файл.  

     

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48