Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

Проблемът с достъпността на средата за хората с увреждания е голям

Снимка: БГНЕС

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени относно личната помощ като индивидуална подкрепа за хората с увреждания“, каза за БНР Митко Николов, изпълнителен директор на Центъра за независим живот.


Той заяви, че проблемът с достъпността на средата за хората с увреждания е голям и то не само в София, но и в по-малките градове на страната.

"Това се дължи на непоследователната политика по отношение на това кога и как трябва да се изгражда тази достъпна среда, защото през годините много средства са похарчени за това да се изгради такава среда, но винаги едно малко нещо не достига на проектанти или може би не точно на проектанти, на изпълнителите да направят средата такава, че да бъде универсална за всички“.

Нина Жишева, председател на Управителния съвет на Центъра за независим живот, коментира за "Хоризонт":

"Аз от 2-годишна възраст не мога да ходя. По тази причина в моето ТЕЛК решение пише, че съм 100% негодна за физически труд, но съм 100% годна за интелектуален труд".

Тя допълни:

„Липсата на достъпност, липсата на технически средства и липсата на качествена и адекватна лична помощ ни затваря пътищата към вас“.

Ваня Пандиева, психолог и застъпник за човешките права към Центъра за независим живот, заяви:

Училищата не са мотивирани да участват с проекти, за да приспособяват средата си за деца с увреждания, защото казват - при нас няма деца с увреждания, нямаме причина да харчим пари за това. От друга страна децата и родителите се страхуват, когато виждат, че няма създадени условия за децата с различни възможности“.

Според нея личната помощ е нещо изключително важно, за да може да оцелее човек с увреждане:

Марияна Харизанова от Центъра за независим живот допълни:

За съжаление Законът за личната помощ и съществуващата в София Наредба за асистент за независим живот не дават условия на човека да се чувства наистина свободен, защото има много ограничения, много недомислия. Двете програми се нуждаят от сериозни реформи. Законът за личната помощ трябва да бъде напълно променен, неговата философия. Без асистент, човек който има тежък физически дефицит не може да живее достойно и живее зависимо, а не независимо. Същото се отнася за събота и неделя, когато по Закона за личната помощ човек не може да получи подкрепа“.


Повече можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Широка лъка

Най-знаковият обект в Широка лъка е Етнографският музей

  Най-знаковият обект в Широка лъка е Етнографският музей - Сгуровски конак. В събота и неделя "Широка лъка пее, свири и танцува" "Интересна е историята на неговото построяване. Сградата е знакова, защото когато влизате в Широка лъка, пътувайки от Пампорово може би първата голяма сграда на влизане в Широка лъка, която виждате е построена на едно..

публикувано на 07.07.22 в 13:28

Асоциацията на къмпингите прави собствена система за категоризация

Асоциацията на къмпингите в България ще разработи собствена система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Предвижда се да има от 1 до 5 звезди, каквито са европейските  практики. В момента това е регламентирано в наредба на Министерството на туризма за местата за настаняване, която обаче не отразява..

публикувано на 07.07.22 в 10:32
Александър Симов

Ал. Симов: Това е водораздел - или помагаме в кризата, или се занимаваме с политически маймунджилъци

"В момента имаме неуправляващо мнозинство , което е насочено към това да разруши всяко полезно усилие ." Това каза пред БНР депутатът от БСП Александър Симов. Според него ако бъде избрано правителство , ще може да бъде структурирано някакво политическо усилие. Какви са приоритетите на кабинет с премиер Асен Василев? Симов е на..

публикувано на 07.07.22 в 09:07

Сбогом на хартиения учебник?

Развитието на технологиите и навлизането им във всяка сфера на живота не е новост за съвременните поколения. Образованието на днешните деца върви от частична към пълна дигитализация. Процесът по отпадане на хартиените учебници също набира скорост. Ако допреди пандемията на тези идеи се гледаше като възможни, но някъде напред в бъдещето, днес те..

публикувано на 06.07.22 в 17:24

Зрелостниците се осигуряват сами здравно до началото на работа или следване във ВУЗ

Завършилите средното си образование трябва да внасят здравноосигурителните си вноски сами, за своя сметка , докато започнат работа или бъдат приети за студенти редовно обучение . Това напомнят от Националната агенция за приходите. НАП: Зрелостниците, които не са започнали работа, и приетите във ВУЗ трябва да внасят здравни осигуровки..

публикувано на 06.07.22 в 10:39

Владимир Перев, Скопие: Нацията е стъписана, протестите ескалираха

47 са ранените полицаи,  11 са задържаните от полицията лица след снощните протести и безредици в столицата на РСМ Скопие.  Специалният представител на Германия за Западните Балкани пристига в Скопие 47 полицаи са ранени при протест в Скопие срещу френското предложение "Това, което се случи пред събранието, е логичен ход на..

публикувано на 06.07.22 в 08:24
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Избори са хипотезата по подразбиране

"Психологически и организационно сме готови за избори – това е хипотезата по подразбиране ." Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ в управляващата коалиция.  Относно евентуална коалиция с ПП Божанов заяви, че е твърде рано да се обсъжда това.  "Обществените..

публикувано на 05.07.22 в 08:36