Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Панайотова събра в диск 26 родопски песни

Книга и диск с 26 родопски песни
Снимка: личен архив

"Народни песни от Средните Родопи“ е книга и диск с 26 родопски песни, създадени с помощта на Национален Фонд "Култура". Песните са записани от Теодора Панайотова през 1979 година.

"Записът е направен през 1979 година на 15 ноември вкъщи в Чепеларе. Eдна зимна вечер беше се събрал целия род на баща ми - лелите, сестрите на баба ми, които са родени в началото XX век", каза за БНР Теодора Панайотова.

Тя допълни, че при направения запис песните се изпълняват на три гласа.

"Ценното на този запис е, че те не са професионални певици. Те пеят брилянтно, пеят страшно хубаво, пеят на три гласа, но не са народни певици и песните не са обработени. Това е автентичен фолклор. Те пеят песните, които са чували от майка си, баба си, прабаба си", допълни в предаването "Графити по въздуха" Теодора Панайотова.

Теодора Панайотова   Снимка: личен архив


По думите ѝ в диска има много хороводни песни.

"Има много ведри песни, оптимистични, има и тъжни. Не знам защо, но женитбените песни са много тъжни".

Певиците сестри Маринови – Слава, Мария, Галина, снимката е направена през 1989 г. на Рожен   Снимка: личен архив


В една от най-известните родопски песни - химнът на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ - планината е целият свят, а моминската красота го е огряла и то не за един кратък миг, а „от изник слонце до заник“ (от изгрев до залез). Единствено не е огряла Карлък (връх в Средните Родопи), защото е бил „в могла отонал“ (в мъгла забулен). Хубостта на момата огрява не една поляна, селце, планина, а света.

В любовните песни също се открива същото светоусещане като това към планината. Любовта е над всичко, над морала и приличието, над нормите и забраните. Влюбеният, красивият човек има право на всичко. Красивата мома има право да люби двама ергени („Велико, дощеро“), да изневери на законния си съпруг („Три етърви“) и всичко ѝ се прощава. Само монахиня не може да стане, защото ще „подпали“ манастира с красотата си („Гергино, моме хубава“).

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21