Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Министърът на транспорта Николай Събев подкрепи исканията им

Снимка: Лилия Осойска

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили.

Не протест, а мотошествие направиха в центъра на София мотористите. Те настояха да има повече сигурност при пътуване. По думите им промените в законите се предлагат от хора, които не разбират от проблема. Илиян Тодоров, който кара от над 30 години мотор обясни за БНР:

"Не съм съгласен с новите правила, които искат да ни вкарат -  категория  А ограничението на скоростта да е 80 километра, което е абсурдно. Мотористите да карат по-бавно от големите камиони и от автобусите, категория А 1 и А 2 да не се качват на магистрала, категория А1 и А 2 да излизат на републиканската пътна мрежа, извън населено място ограничението да е 70 километра. По тези пътища също се движат тежки автомобили и ограничението е 90 километра в час, което ни права потенциални жертви".

Теодора заяви:

"Нека да се види кои са конфликтните точки, защото мотористите сме най-уязвими в тези нарушения на правилата. Другото, което да се разреши е движение в бус лентата. В много държави това е направено".  

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи каза, че исканията на мотористите са справедливи:

"Това са резонни искания. В момента тече обществено обсъждане на Закона на движение по пътищата и тези справедливи искани трябва да бъдат разгледани от депутатите и да бъдат приети". 


Министърът на транспорта Николай Събев се качи на мотора си и символично поведе шествието.

"Най-реалното, което сега може да се направи е да се допусне мотористите да ползват бус лентата".

35-тима мотористи са загинали през 2019-та по пътищата. При 408 катастрофи. 501 са били произшествията през 2020-та г. със 31 загинали мотористи. През 2021-ва загиналите на мотор само в София са 9 човека. Медийни публикации разкриват, че от началото на тази година в страната ни има около 9 има мотористи. Тази седмица приключи общественото обсъждане на предложените промени в Закона за движение по пътищата. Сред предложенията са скоростта на магистралите да стане 130, а не 140, както е сега. В промените са заложени по-високи глоби за превишена скорост, неправилно паркиране и липса на документи. Предлага се и отпадането на стикерите за „Гражданска отговорност", както и синият талон на автомобила.

След общественото обсъждане предложенията трябва да минат и през комисии. Преди да бъдат приети в пленарната зала. Министърът на транспорта Николай Събев каза, че и той има предложения за законодателни промени:

"Ние също от страна на Министерството на транспорта и съобщенията имаме доста неща, които искаме да бъдат вкарани в закон. Имаме неща, които считаме, че можем да приемем".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проект на 
Паметника на жертвите на комунизма

Български граждани от турски произход настояват да се търси отговорност за виновните за Възродителния процес

Български граждани от турски произход, представители на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха пред Съдебната палата. Протестът е срещу прекратяването на досъдебното производство срещу висши партийни функционери на БКП, отговорни за Възродителния процес. То е прекратено след..

публикувано на 03.07.22 в 16:59

12 учители получиха грамоти за иновативните си начини на преподаване

Преди дни Българската асоциация за информационни технологии връчи за пореден път наградата от конкурса „Дигитални новатори в образованието“. 12 учители получиха грамоти в 4 категории за иновативните си начини на преподаване. Петя Велева: Технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес Александра Стефанова е начален учител в..

публикувано на 03.07.22 в 15:07
Фестивал на обредните хлябове

Майсторки на обредни хлябове показаха уменията си в Русе

Регионалният исторически музей в Русе организира за първи път Фестивал на обредните хлябове, който се проведе на крепостта на Средновековния град Червен. Капанци и хърцои участваха в замесването на хлябове. Кумичен кравай правят в Търновско за Великден Десетки участници от Русенска и съседните области се включиха в първия Фестивал на..

публикувано на 03.07.22 в 12:29
Класна стая на открито

В Столичното училище "Хаджи Димитър" е изградена класна стая на отрито

След изолацията от Covid-19 Ковид-19 се откроява повишен интерес към създаване на класни стаи на открито в детските градини и училищата в страната. Те отговарят на нуждата от игра и учене навън. Голяма част от площадките се изградени с държавно финансиране, като неправителственият сектор взима участие. Освен срещата с природата и провеждане..

публикувано на 03.07.22 в 08:53
СУПНЕ „Фридрих Еберт“

Десетокласници от училище "Фридрих Еберт" участваха в създаването на книга

Биографиите на 71 военни дейци,оставили следа в историята на Русе и развитието на българската армия събраха в книга десетокласници от СУПНЕ "Фридрих Еберт". Книгата "За род и родина" е издадена със съдействието на Министерството на образованието и Министерството на отбраната. Първите следвоенни части са създадени и разположени в Русчук, каквото..

публикувано на 02.07.22 в 17:40
Пофесор Неделчо Цачев

Неделчо Цачев: Подценяването на мекотъканната травма може да доведе до болезнени симптоми

"Битовите инциденти в летния или по-скоро в пролетно летния сезон се характеризират с леки битови травми", каза за БНР  професор Неделчо Цачев, ръководител на Катедра "Ортопедия, травматология" във Военно-медицинска академия. По думите му увредата на меките тъкани може да бъде много сериозна. Във ВМА спасиха крака на пациент чрез 3D имплант..

публикувано на 02.07.22 в 15:14
Плаж Велека

Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Димитрова описаха в книга пътешествия

"57 обекта сме включили в книгата като пропорционално разделихме поравно броят, който всяка от нас да опише красивите кътчета", каза за БНР Надежда Серафимова от блога "Тефтерчето на един пътешественик", тя е участвала в подготовката  на изданието "Най-красивите кътчета по Черноморието", което съдържа 150 фотографии. В подготовката на книгата са..

публикувано на 02.07.22 в 13:30