Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Партийни възходи и падения

Снимка: Ани Петрова

Можем да направим интересни изводи, стъпвайки върху картината на електоралните нагласи, която рисуват последните социологически проучвания. Да кажем най-напред, че е напълно нормално партиите в управляващата коалиция да губят влияние. Трудно е да управляваш и да продължиш да бъдеш симпатичен. Обаче също така е видно, че някои партии във властта много рязко губят проценти. "Продължаваме промяната", например, прилича на безконтролно падащ от висините самолет. Може би защото очакванията към тях бяха твърде големи, а може би защото и самите те обещаваха невъзможни неща и едва ли не се кълняха как за няколко месеца ще превърнат България в земен рай, днес разочарованите от действията на Кирил, Асен и компания постоянно се увеличават. Що се отнася до бившите управляващи от ГЕРБ, те нито печелят кой-знае колко, нито губят кой-знае колко. Просто седят и чакат опонентите им, които сега управляват, да се провалят. А това изглежда става по-бързо от очакваното.

Да се спрем сега по-подробно на две партии, които според социологията увеличават влиянието си – "Възраждане" и "Български възход". Интересното е, че партията на бившия служебен премиер Стефан Янев все още няма съдебна регистрация, но има такова влияние, според социолозите, за което редица традиционни политически формации могат само да мечтаят. При "Възраждане" също се наблюдава интересна тенденция. Тази партия е обект на постоянни критики от страна на официозните медии и на либералните говорещи глави по телевизорите. Т.е. на онези лица, които претендират, че разбират от всичко и че всички останали трябва да се съобразяваме с мненията им. Напоследък този умнокрасив коментариат е съсредоточил основния си огън именно срещу "Възраждане" и "Български възход". Независимо от това обаче тези партии изобщо не губят влияние. Напротив, увеличават го. Значи какъв е изводът? Колкото повече те ругаят официозните говорители, толкова повече нормалните хора те харесват.

Има една много важна причина, поради която партии като "Възраждане" и "Български възход" увеличават влиянието си. Техните послания са в много по-голям синхрон с тревогите и стремежите на българските граждани, отколкото с указанията, които идват от задграничните ни партньори. Разбира се, българските политици трябва да се съобразяват и с желанията на чуждестранните партньори, но трябва да се ръководят най-вече от това, което искат съгражданите им. Защото когато гласуваме за някоя партия, ние не желаем тя да се превръща в безмозъчна пионка на Брюксел, Вашингтон или Москва. Ние искаме българските партии да защитават преди всичко нашите интереси.

Да добавим сега малко конкретика към тези разсъждения. За нормалните хора няма никакво значение какви ще бъдат енергоресурсите, които ще ползва България – руски, азербайджански, американски, катарски. Също така няма значение дали ще идват от едно, или от десет места. За нас е важно, когато си плащаме сметките за отопление в края на месеца или когато влизаме в магазина, да не изпадаме в шок и ужас при вида на бясно скачащите цени. Извините, ама ако преди диверсификацията сиренето е струвало 10 лева килото, а след нея скочи на 20 лева, защо ни е подобна диверсификация? Да, има едни българи, не много на брой, но пък изключително гласовити, които не спират да твърдят, че трябвало да правим жертви в името на евроатлантическите ценности. Само че когато средствата ти за живот идват от чуждестранни грантове, когато месечният ти доход е от порядъка на 8-10-15 хиляди лева, нямаш никакъв проблем да правиш икономически жертви, нали? Просто нямаш проблем да даваш 20 лева за кило сирене или да плащаш 800 лева за парно. Така че справедливо ще бъде, ако именно онези, които най-силно призовават да затягаме коланите в името на някакви ценности, най-напред да декларират реалните си доходи и едва след това да започват с прочувствените си тиради.

Логично е именно партиите, които разбират тревогите на нормалните българи, да увеличават влиянието си, а тези, които се ръководят от написаните в чужбина политически наръчници, да го губят. И още нещо важно има. Повечето българи са разумни хора и елементарната пропаганда няма как да формира мисленето им. Сигурно си спомняте как преди 1989 г. генералната линия изискваше да гледаме на Съветския съюз като символ на абсолютното добро, а на САЩ като символ на абсолютното зло. Слушахме непрекъснато това клише и никой не му вярваше. Същото е и сега. Настоящата генерална линия изисква да възприемаме САЩ като абсолютното добро, а Русия като абсолютното зло. Като всяка глупава пропаганда и тази не е вярна. И никой нормален човек не я приема сериозно. Тъкмо партиите, които излизат извън тази крайно опростена черно-бяла картина за света, ще печелят доверие. А онези, които доброволно са се разположили върху прокрустовото ложе на едноизмерните възгледи, ще губят все повече и повече гласоподаватели.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антонина Дуриданова описа живота си в книга

"Тази книга я написах преди две години първо на английски език", каза за БНР Антонина Дуриданова за книгата си "Бягство от желязната завеса. Ново начало". В книгата тя представя нейния поглед за времето на комунизма. "Образованието и познанията, които натрупах по време на този извървян път ми позволиха да осъществя мечтите си и да съм щастлива",..

публикувано на 01.07.22 в 15:24

Поредно обновяване на цифровата ортофотокарта за контрол на преките субсидии на площ от ЕС

Започна ново самолетно заснемане на част от територията на България за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели . Ще бъде заснета над една трета от територията на страната, в това число и погранични райони, за да се обнови цифровата ортофотокарта, по която се контролират преките субсидии на площ от Европейския съюз...

публикувано на 01.07.22 в 10:37
Крум Зарков

Крум Зарков: Каквото и да решим в условията на ултиматум, ще бъдем унизени ние, не Руската федерация

"България сега остана да взема решения в условията на ултиматум. Каквото и решение да вземем оттук нататък, ние ще бъдем унизени. Ние, не Руската федерация . Това решение до голяма степен е неразбираемо." Това коментира пред БНР Крум Зарков от БСП. Очаква се позицията на България по руския ултиматум Москва иска отмяна на..

публикувано на 01.07.22 в 08:53
Поетични четения на испански и български поети в София

Четирима испанци отдадоха почит на нашата преводачка и поет - Рада Панчовска

"Здравейте, поезията въобще и по-специално в Испания, която познаваме най-добре, мисля, че в този момент както в България, така и по света е в "чудесно здравословно състояние", защото през цялото това напрегнато време, докато бяхме затворени в къщите, сякаш беше време да си останем у дома, да имаме повече време за нас самите, повече..

публикувано на 30.06.22 в 18:13

Песимизъм за сезона на юг, ръст в цените между 10 и 30% спрямо 2021 г.

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година . Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви в предаването "Преди..

публикувано на 30.06.22 в 10:49
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Екстремистки проруски партии трябва да бъдат държани извън и далеч от властта

"Ние сме в предизборна ситуация – всички признаци са налице . Очевидно е, че всички партии се готвят за избори." Това каза в интервю за БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Радан Кънев: Има безкрайно много съображения да не ходим на избори По думите му все пак има минимален шанс да се сформира нов кабинет – ИТН звучат сговорчиво,..

публикувано на 30.06.22 в 09:45
Калоян Паргов

Калоян Паргов: Ако БСП не задейства имунната си система, може да изпадне от ранглистата

"Винаги притеснението е било да не би БСП да пропадне, да изпадне от ранглистата на партия, която е фактор в българския политически живот ." Това каза в интервю за БНР Калоян Паргов,бивш председател на Софийската организация на БСП. Той определи като тревожен "този необясним отлив в три поредни избора". Граждани, свързани с БСП,..

публикувано на 30.06.22 в 09:01