Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венко Сабрутев: Мерките са насочени в посока туширане на трите основни фактора, увеличаващи инфлацията

Венко Сабрутев
Снимка: БГНЕС
"Мерките са насочени в посока туширане на трите основни фактора, които увеличават инфлацията в България, а именно високите цени на тока, високите цени на газа и на горивата. От друга страна мерките са насочени към повишаване на доходите на най-засегнатата група хора, а именно – пенсионерите, хората с най-ниски доходи". Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" депутат от "Продължаваме промяната" и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Венко Сабрутев:

"Живеем в едни изключително турбулентни времена, времена, в които имаме множество кризи. Държавата в лицето на Министерски съвет и на парламента трябва да си свърши работата, така че да намали удара от тези кризи. Всяка една партия имаше възможност да предложи своите мерки, своите предложения и те да бъдат анализирани и устойностени от Министерство на финансите. В крайна сметка всяка една партия предложи своите пакети на коалиционен лидерски съвет и беше взето решение кои ще са тези 14 финални мерки, които ще бъдат реализирани".

Депутатът от "Продължаваме промяната" коментира и темата за електронното правителство:

"Подобна софтуерна обезпеченост не може да се случи в рамките на пет месеца. Неслучайно имаме вицепремиер по електронното управление, защото ясно дефинирахме, че това е огромен проблем. Ако имахме така нареченото електронно правителство, където да се логнете, щяхте да можете да видите как сте гласували, за да сте сигурни, че вотът ви не е манипулиран, ако можехте да видите какви са медицинските манипулации, които са ви правени, да не се окаже, че имате пет коремни операции, при положение, че изобщо не сте посещавали медицинско заведение, защото знаем, че в здравната система има страхотни манипулации. Това нещо е крайно необходимо, не просто заради такива мерки, за да може да се таргетират правилните засегнати групи хора, най-уязвимите групи хора, а за да може да се намалят кражбите, спекулациите в държавата като цяло".

Относно работата на Комисията за защита на конкуренцията заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отбеляза:

"Ако имаме работещ регулатор, той със сигурност би могъл да повлия върху поведението на търговците и производителите, ще може да регулира пазара и няма да допусне олиото да стане 8 лева спекулативно. Твърдо казвам спекулативно".

"Коалицията е толкова стабилна, колкото са партньорите в нея", отбеляза още депутатът от "Продължаваме промяната":

"Ние ще продължим да бъдем стожер на политическата и икономическата стабилност на държавата".

Цялото интервю с Венко Сабрутев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЯЦБ

Край на десетилетната политика на парично стимулиране на японската икономика

Японската централна банка повиши основните лихви до 0,25 на сто от досегашните 0-0,1 на сто, предадоха Ройтерс и Блумбърг. Банката представи и план за "количественото затягане", който предвижда намаляване на изкупуването на облигации на няколко етапа с по около 400 милиарда йени на тримесечие до около 3 трилиона йени (което се равнява на 19,6..

публикувано на 31.07.24 в 09:22

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет. Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и..

публикувано на 31.07.24 в 08:56
д-р Мирослав Спасов

Личен лекар: Носете си сините здравни книжки при пътуване!

Лято е. Натовареността е по-малка, обясни в предаването "Преди всички" д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар. Лекарят отчита известно увеличаване на случаите на ковид на българи, които летуват в Гърция. Децата страдат от обичайни за този сезон чревни инфекции. Когато хората лекуват, продължава практиката да настояват за електронни..

публикувано на 31.07.24 в 08:43
Кольо Колев

Третият мандат според Кольо Колев: Шоу с елементи на пиар

Поведението на всички партии във връзка с третия мандат ще бъде опит за правене на добро впечатление – нещо като шоу с елементи на пиар . Това мнение изрази пред БНР социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Няма успешни преговори пред камерите , напомни той. "Това ще бъде демонстрация на национална отговорност, принципност, грижа..

публикувано на 31.07.24 в 08:02

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър". МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър" Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено..

публикувано на 31.07.24 в 07:56
Демонстрация в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро в Каракас, 30 юли 2024 г.

Нови протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес. Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците. 750 души са били..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на света Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:45