Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложбата „Под светлината на звездите” гостува в училищата от Община Долна Митрополия

На 10 и 11 юни 2022 година ще се проведе 18-тото поред Национално астропарти "Байкал"

Иво Джокин
Снимка: Латинка Светозарова

Пътуващата интерактивна изложба „Под светлината на звездите” гостува в училищата от Община Долна Митрополия, Плевенска област. Създадена е по повод Международния ден на светлината -16 май и включва астрофотографии на Николай Димитров, както и интересни и забавни експерименти със светлина.
Урок на Иво Джокин           Снимка: METTA/Facebook

Иво Джокин е вдъхновяващ човек, който от години предава своята любов към астрономията и всичко свързано с Вселената на своите ученици. В крайдунавското село Байкал изучават, творят, работят по редица национални и международни проекти с деца не само от община Долна Митрополия, но от цялата страна. Международният ден на светлината ги вдъхновява за интересна инициатива, която цели нови познания.

"Тази изложба ще посети всички общински училища, ще продължи до 30 юни, а може и цялото лято. Всички училища са поканени, неправителствени организации, клубове по интереси, центрове по личностна подкрепа да направят уроци, презентации, беседи, да разговарят с децата за важността на светлината и светлинните технологии", каза за БНР Иво Джокин, ръководител на общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал. Той е в основата и на заниманията по астрономия за младите хора от този край.

Урок по астрономия    Снимка: METTA/Facebook
На 10 и 11 юни 2022 година ще се проведе 18-тото поред Национално астропарти "Байкал", включено в националния календар по изяви и интереси на децата и учениците.

"Съвместно със съорганизатора и наш дългогодишен партньор - Регионалното управление по образованието - Плевен и Националният дворец на децата сме подготвили страхотна, интересна програма. Лектори ще бъдат от Института за космически изследвания и технологии, сред тях доцент Лъчезар Филчев. Ще се запознаят с най-новите изследвания за планетите на слънчевата система. Ще имаме астроработилница, на която децата и учителите ще участват в един интересен проект", допълни за предаването "Закуска на тревата" Иво Джокин.
Урок на Иво Джокин     Снимка: METTA/Facebook

По думите му децата са любопитни, любознателни:

"Ролята на нас учителите е да направим, така че децата да усвоят знания, умения, компетенции, свързани с правилното разбиране на картината на природата в света около нас, с едни правилни, научни обяснения и разбира се всичко, свързано с артистичното изкуство".

Повече можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
9-та Френска езикова гимназия

Извършва се цялостна модернизация на старата сграда на Френската езикова гимназия

"Края на август е срокът, в който трябва да бъде приключен големият проект за нова сграда на Френската гимназия и цялостна модернизация старата сграда. Очакваме новата учебна година в 9-та Френска езикова гимназия да бъде открита с нови условия и новите осмокласници да не разберат как се играе физкултура на петия етаж, как се прави библиотека в класна..

публикувано на 04.07.22 в 14:11
Михал Камбарев

Пилотен софтуер за граждански контрол върху общинските заседания в Смолянско, има интерес и от страната

Смолян вече има софтуерна платформа, която проследява всички гласувания на общинските съвети в 10-те общини на областта и автоматично информира гражданите за предстоящите промени в тяхната община. Това се прави за първи път, а Смолянска област засега е единствена в страната с такава възможност за граждански контрол. Проследимост и..

публикувано на 04.07.22 в 12:57

Бистра Бончева: Политиките във включващото образование не се надграждат, работи се на парче

Фондация “Карин дом” организира кръгла маса "Адресиране на препоръки за промяна на политиките за приобщаващо образование". Ще бъдат отправени конкретни предложения като намаляване на броя на децата в класовете и периодично актуализиране на финансовия стандарт, за да има по-добра подкрепяща среда . "Приобщаващото образование дава възможности за..

публикувано на 04.07.22 в 10:03
Кирил Петков и Асен Василев

Емил Соколов: Кирил Петков и Асен Василев са двете страни на една монета

"Изпаднахме в леко абсурдна ситуация да бъде свалено едно правителство, след което хората, които са го свалили, да кажат – нека да не ходим на избори сега , включително ГЕРБ, включително ИТН." Този коментар направи пред БНР политическият анализатор Емил Соколов. Юрий Асланов: По-логично и по-честно е да отидем на избори Арман..

публикувано на 04.07.22 в 08:51
Проект на 
Паметника на жертвите на комунизма

Български граждани от турски произход настояват да се търси отговорност за виновните за Възродителния процес

Български граждани от турски произход, представители на Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите протестираха пред Съдебната палата. Протестът е срещу прекратяването на досъдебното производство срещу висши партийни функционери на БКП, отговорни за Възродителния процес. То е прекратено след..

публикувано на 03.07.22 в 16:59

12 учители получиха грамоти за иновативните си начини на преподаване

Преди дни Българската асоциация за информационни технологии връчи за пореден път наградата от конкурса „Дигитални новатори в образованието“. 12 учители получиха грамоти в 4 категории за иновативните си начини на преподаване. Петя Велева: Технологиите имат потенциала да оптимизират учебния процес Александра Стефанова е начален учител в..

публикувано на 03.07.22 в 15:07
Фестивал на обредните хлябове

Майсторки на обредни хлябове показаха уменията си в Русе

Регионалният исторически музей в Русе организира за първи път Фестивал на обредните хлябове, който се проведе на крепостта на Средновековния град Червен. Капанци и хърцои участваха в замесването на хлябове. Кумичен кравай правят в Търновско за Великден Десетки участници от Русенска и съседните области се включиха в първия Фестивал на..

публикувано на 03.07.22 в 12:29