Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев

Едно от най-големите открития е откриването на варненския халколитен некропол

Археологът Александър Минчев
Снимка: личен архив

През 2022 година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостeн научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

"Ние на практика се докосваме и изследваме животът на хората преди стотици и хиляди години, а това е нещо, което ни дава и усета за непреходността в битието. Животът има едно постоянно развитие и това развитие се проследява единствено по археологически път в най-ранните епохи, но за съжаление мисленето на хората е останало същото като в праисторическите времена  - аз да съм по-силният и държавата съответно, аз съм по-силната и трябва да завладея, да победя други или другата държава", каза за БНР археологът Александър Минчев.

По думите му едно от най-големите открития е откриването на варненския халколитен некропол.

"За XX век това е най-голямото развитие за Европа и за света, защото то промени нашите виждания за праисторическото общество през 5-то хилядолетие преди новата ера, преди Христа", допълни за предаването "Рано в неделя" археологът Александър Минчев.   

Той коментира, че животът на всеки човек е свързан с две неща - семейството и работата.
 
"Ако те искат да имат един наистина щастлив и приятен живот, трябва да мислят за това да си намерят работа, която обичат, която им е приятна, при която няма да им тежи да отиват всеки ден на работа".

Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 23-ти май от 11 ч. в Юнашкия салон. Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат удостоени с награди, след решение на Общинския съвет.

В категория „Изобразителни изкуства“ победители са Цветан Кръстев и екипът на галерия „Арт Маркони“, а в раздел „Архитектура“ – арх. Владимир Попов.

Индивидуалният приз в раздел „Театър“ отива при актьора Стоян Радев, а колективната награда – при Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър. Варненската опера получава признанието в категория „Опера“.

В раздел „Журналистика“ призьори са фотожурналистът Красимир Делчев и екипът на Регионален телевизионен център - Варна.

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“  тази година няма номинации. В категория „Литература“ е предложен екипът на Държавен архив във Варна, но по желание на колектива номинацията беше оттеглена.

Трима професори и четири научни колектива са тазгодишните носители на награда „Варна“ в областта на науката и висшето образование.
Индивидуалната награда в сферата на хуманитарните науки и е за проф. д-р ист.н. Иван Русев, преподавател в Икономически университет - Варна. Колективният приз е за Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна, който тази година празнува 60 г.

В областта на природните науки престижното отличие получават проф. д-р Теменуга Стоева и творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков от ВВМУ  „Никола  Вапцаров“.

Още два колектива от Военноморското училище ще бъдат отличени с награда „Варна“. Това са  творческите екипи с ръководители проф. д-р Юрий Дачев и проф. д.т.н. Николай Джагаров, които получават признанието съответно в сферата на обществените и на техническите науки.
Носителят на отличието в областта на обществените науки е проф. д.ю.н. Иван Русчев от Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър“. В сферата на техническите науки тази година няма индивидуален носител на наградата.

В системата на предучилищното и основното образование номинациите са 11. Трима ученици и трима учители ще получат индивидуални награди. С престижното отличие ще бъдат удостоени и колективите на пет варненски училища и детски градини.

Александър Русев от Първа езикова гимназия и Габриела Нейчева от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ са „Ученици на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Техният връстник Пьотр Нестеров от Спортното училище „Георги Бенковски“ е носител на приза „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка.

„Учител на годината” в областта на обслужващите звена става Галина Станишева, старши учител по музика и диригент на детски хор „Добри Христов“ в ЦПЛР - Общински детски комплекс - Варна. Учителката по история и цивилизации в Първа езикова гимназия Нела Димова печели наградата в категория „Учител на годината” в областта на средното образование. Христинка Тодорова, главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, е победител в раздел „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка“.

Тази година в категориите „Учител на годината” в областта на предучилищното и основното образование няма номинации.
В раздел „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ награда „Варна“ отива при ДГ № 38 „Маргаритка“  и ДГ № 23 „Иглика“. Отличието в  категория „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена е за екипите на III ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ  „Петко Р. Славейков“. Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е носител на наградата в категория „Колектив на годината” в сферата на средното училищно образование и обслужващите звена.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Пискулийска

Юлия Пискулийска написа нова книга със стихове - „Различна есен“

"Обичам думите, защото макар и неизречени те съществуват в нас. Те са нещото, което винаги може да бъде с нас да ни говори, когато сме сами да ни разплаква, когато сме тъжни и да ни  обича, когато не сме обичани. Думата е всичко “, каза за БНР Юлия Пискулийска, журналист, писател, общественик. На 7 юли в Народния театър Юлия Пискулийска..

публикувано на 06.07.22 в 19:23
Олег Загородний

Олег Загородний: Украйна избра европейско бъдеще, Русия се превръща все повече в СССР

" Това, което се случва във филма "Жар птица", е същото, което става днес в Украйна  - ние се борим за свободата си, за любовта към страната си, към хората в тази страна, към своята история". Това каза пред БНР украинският актьор Олег Загородний, който е в България за представянето на британско-естонската продукция с главно негово участие..

публикувано на 05.07.22 в 10:40

Андрей Палвал, който разказва човешки истории през образи на птици

Андрей Палвал е родом от Харков, биолог по образование и художник по призвание . Бяга от войната със семейството си в България. Родният графити гуру Насимо покани Андрей да нарисуват заедно Васил Левски на една от стените на училище в Брезник .   Творческият заряд на Андрей се разкрива в пълния му блясък в съчетание на двете му..

публикувано на 04.07.22 в 11:19
Джовани Додзини

Джовани Додзини: Интересувам се много от другите, различните и по-специално от мигрантите

"Аз се интересувам много от другите, различните и по-специално от мигрантите през цялото време на нашето развитие . Винаги съм бил очарован от хората, които са различни от мен. Интересува ме миналото, различния произход, различната култура", каза за БНР Джовани Додзини, автор на "И Бабукар водеше колоната", в която се разказва за истории на четирима..

публикувано на 27.06.22 в 10:46
Янко Лозанов

Янко Лозанов: Искаме да привлечем повече хора към красотата на езика

Актьорът Янко Лозанов се е нагърбил с една тежка, но много важна мисия. Той организира школа по художествено слово, рецитаторско изкуство и ораторско майсторство - "Слова български", в която очаква децата и техните родители.  "Бихме искали да привлечем към красотата на езика и неговия звук колкото може повече хора. Бихме се радвали, ако заедно с..

публикувано на 22.06.22 в 21:10
Проф. Румяна Конева – директор на БКИ „Дом Витгенщайн“, Виена

Изложба с автентични документи на проф. Иван Шишманов за 160-годишнината му

Преди 160 години на днешната дата е роден проф. Иван Шишманов – преподавател по културна и литературна история, учен, ерудит, просветител, общественик, политик. Основател на редица културни институции в Следосвобожденска България, сред които Висшето училище (днешния Софийски университет), Художествената Академия, Етнографския музей, Българското..

публикувано на 22.06.22 в 15:25

Жоао Пинто Коелю пред БНР: Вярвайте в литературата

"Отдавна съм загубил вяра в човечеството. Нищо не сме научили от историята си . Нито историята, нито литературата могат да ни спасят. Способни сме на най-зверски действия". Това сподели пред БНР Жоао Пинто Коелю. Португалският писател посети България за Пролетния базар на книгата. Неговите книги "Попитайте Сара Грос",..

публикувано на 16.06.22 в 17:32