Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500 деца се събраха във Велико Търново за празник на толерантността

За близо десетилетие броят на ромите висшисти се е увеличил шест пъти

Снимка: Здравка Маслянкова

Над 1500 деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за двудневния празник на толерантността. Детският ромски фестивал "Отворено сърце" дава възможност на децата да покажат фолклора и традициите на своите етноси. За първи път участва мобилна дигитална, образователна лаборатория, създадена от ученици и учители. Част от фестивала е кръгла маса на тема "Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното", която е посветена на 20 години от създаването на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

За 17-а година фестивалът, организиран от център "Амалипе", се превърна в работещ модел на интеграция и толерантност, в чиято основа са децата, младите хора, образованието и опознаването на различните култури на етносите.  

За интеграцията и мечтите си ромските момичета споделиха: 

"В нашето училище има разбиране между нас, не е като да се подиграваме или единият да е повече от другия". 

"Не се караме, не се бием, разбираме се, играем си заедно, винаги сме заедно, помагаме си, общуваме". 

"Не ни е трудно, справяме се, благодарение на учителките, те ни помагат". 

"Да завършим училище – това ни е първата цел, аз искам да уча за медицинска сестра". 

"Аз искам да стана ръководител по народни танци, защото аз съм от ромски произход, обаче българското в България не се поддържа толкова и трябва някой да се захване".


Един от добрите примери за подражание е студентът по биология и ромски медиатор Бойчо Койчев от садовското село Караджово: 

"Това, което съм наследил от моите учители, се старая да го предам и на моите деца. Когато виждат тези деца, че един от тяхната махала е стигнал до еди-кое ниво, някак си те се стимулират, мотивират да продължат своето образование". 


Проблемът с ранните бракове започва да се преодолява, но децата продължават да отпадат от училище, коментира Бисерка Димитрова, педагогически съветник в училището в сливенското село Сотиря: 

"Проблемът е в държавата, не толкова в училището, както много често се опитват да хвърлят вината, защото учителите правим всичко по силите си. Те следват един модел, който наблюдават всеки ден, особено в по-малките села, в по-малките махали. Трудно може да бъде избегнато, когато няма фрапантни наказания, които да ги стреснат и да им покажат, че това е нередно".

Когато има желание, нещата се случват, показаха учениците и учителите от Професионалната гимназия по селско стопанство в град Суворово. Те са направили от стар училищен автобус пътуваща медицинска и образователна лаборатория за възрастните и децата от малките населени места, разказа учителят Владимир Иванов: 

"Решихме, че можем да направим една подвижна медицинска лаборатория, която да достига до точно такива хора с цел да получат медицински преглед. В лабораторията има кантар, термометър, апарат за кръвно налягане, оксиметър, ЕКГ апарат. Имаме връзка с дежурен лекар, с дежурен психолог и социален работник. После решихме да го надградим и да се концентрираме върху учениците".


"Аз съм Даниел Иванов от Суворово. Като цяло е направено като подвижно училище за подпомагане на деца, които нямат достъп до образователни услуги в техните населени места. Могат да ползват изнесено учебно място".


В образователния процес с ромите е постигнат огромен напредък, коментира председателят на център "Амалипе" Деян Колев:  

"Тръстът за социална алтернатива популяризираха национално представително проучване, което показа, че в сравнение с 2011 година, когато е имало аналогично проучване, ромите, които са с висше образование, са се увеличили 6 пъти, а ромите със средно образование – два пъти. Това е само в рамките на 8 години. Ние също от център "Амалипе" виждаме това на терен от година на година. На този фронт специално се постигат много неща. Тук остава въпросът дали това се случва благодарение на официалните политики за интеграция или въпреки тях. Основно се случва благодарение на обективните процеси на модернизация в ромската общност".


Участниците във фестивала "Отворено сърце" тази вечер ще преминат в шествие по централната улица на Велико Търново. Проявата е под надслов "Да превърнем езика на омразата в език на толерантността".

снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00