Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деветото издание на фестивала „Изкуството е…“ ще участват световно известни изпълнители

Фестивалът се провежда всяка година в Монтана

Нелиан Николова и Илона Иванова
Снимка: Иван Русланов

Пред 9 години в Монтана е създаден фестивалът „Изкуството е…“ Един от организаторите е Нелиян Николова, оперна певица, израснала в Монтана. Сред музикантите, които са пели в Монтана са Joe Lynn Turner, Ronnie Romero, Jeff Scott Soto.

„Като всеки човек и всеки артист съм се вдъхновявала и се вдъхновявам и дай Боже да се вдъхновявам в бъдеще от много артисти - актьори, музиканти, писатели, художници, но с Joe имаше някаква много специална връзка – енергията на този човек, гласът му, начинът му на изразяване“, каза за БНР Нелиан Николова, която е родена в Монтана.

Joe Lynn Turner е участвал за първи път във Фестивала в Монтана през 2013 година.

Илона Иванова, артист в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ разказа в предаването „Понеделник вечер“ какви са били вълненията около посрещането и участието на Ronnie Romero на Фестивала в Монтана.

„Беше много интересна комуникацията с него, защото той не отговаряше често на нашите съобщения и ние му бяхме купили билет, бяхме уговорили всичко и отидохме да го чакаме на летището, мисля, че датата беше 6 септември 2017 година. Ние въобще нямахме представа дали той се е качил на самолета от Мадрид за София, но отидохме да чакаме на летището, но се надявахме, че този самолет ще кацне и че този човек ще излезе на терминала и в момента, в който той се появи сякаш камък ни падна от сърцето, защото фестивала е с благородна кауза и винаги с вход свободен, така че средствата, които се събират от дарения и ние сме отговорни за средствата, които не са наши и всичко е направено със свободна кауза, никой от публиката нищо не плаща за билет“.

По думите на Нелиан Николова фестивала има и социални послания:

„Всички тези деца, които живеят ограбени духовно, интелектуално ще определят нашия живот и живота на нашите деца. Това е една доста отговорна тема и отговорност на всички нас, не само на институциите, но на всеки един“.

Според нея фестивалът в Монтана има различна атмосфера:

„Хората усещат, че не става въпрос за пари, че става въпрос за нещо много повече от това и това им дава някакъв смисъл, надежда и по някакъв много различен начин ги кара да чувстват самите себе си в тази общност, която ние формираме там. Има някаква магия и вълшебство в този фестивал“.

На 11 юни ще се проведе деветото издание на фестивала „Изкуството е…“. Ще има специално събитие, обясни Нелиан Николова:

„Това е проект, който стартира около година преди фестивала. Реших, че искам да събера на едно място талантливи деца от региона и деца със специфични потребности и да видя как едните ще комуникират и общуват с другите. Едно от основните послания на фестивала е, че силно вярваме, че всеки може да срещне всеки, стига да поиска. Едно от най-важните неща е децата ни да се срещат и да свикват да живеят заедно още от малки. Всяка година правим прекрасна среща в дневния център за деца с увреждания, където ходим с артистите, които гостуват в съответната година и каним талантливи деца от различните школи и прекарваме няколко прекрасни часове, които са заредени с толкова положителна емоция, с толкова топлота и сърдечност. Истината е, че те не могат да се обяснят трябва да дойде човек и да го преживее“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38