Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски военни изненадани от неефективността на Русия в кибервойната

Снимка: nato.int

Няколко европейски шефове на военните сили за киберзащита споделиха в сряда мнението, че Русия е била далеч по-неефективна от очакваното в използването на бойни дигитални способности при офанзивата си срещу Украйна, предаде АФП.

"Сред експертите по киберсигурност имаше доста голяма сигурност, че щеше да има кибернетичен Пърл Харбър с оглед на опита от миналото за руското поведение и възможности", каза ген. Карол Моленда, шеф на полския Национален център по киберсигурност.

Но Украйна бе подготвена и "устоя на атаките от Русия", каза той на среща на Международния форум по киберсигурност в северния френски град Лил.

Това по думите му е показало, че можеш да се подготвиш за киберконфликт с Русия, която е "има добри нападателни способности, но не е толкова добре в отбраната". Моленда се позова на множеството кибератаки, поразили страната, извършени основно от независими хакери.

Шефът на киберсигурността на литва полк. Ромуалдас Петкевичус каза, че Русия "не е готова да води координирана кибер- и кинетична война". Пред АФП той заяви, че навсякъде в Украйна има кибердействия, "хиляди", "но не мисля, че те са добре планирани".

Генерал Дидие Тисейер, шеф на френските сили за киберотбрана, направи подобен коментар за липсата на връзка между компютърните атаки и руската военна офанзива на терен.

"Може би те не успяха да го организират по искания от тях начин", а техните способности "не са толкова големи, колкото си представяхме", каза той.

Но анализът на конфликта се усложнява от факта, че в битката се включиха независими хакери, а компании като "Майкрософт" и "Старлинк" се притекоха в помощ на Украйна, добави той.

По думите му сегашният конфликт в киберпространството е "като световното по ръгби, където всички отбори са на терена, бе отличителните си фланелки". "Публиката също е на терена, а трябва да се предотвратяват опитите да ти отбележат точки."

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вечерта на инцидента

Собственикът на салона в Кърджали, чийто покрив падна: Не ми се вярва да е заради дъжда

Собственикът на кърджалийския сватбен салон, чийто покрив рухна и нарани 20 души пред няколко дни, смята, че инцидентът може да се дължи на вибрации от силната музика, а не на проливния дъжд.  Предположението си Джейлян Али направи, след като беше пуснат от следствения арест, където той и двамата управители на салона бяха задържани за денонощие...

публикувано на 07.08.24 в 16:56
Народните представители Тошко Йорданов, ИТН (вляво), и Костадин Костадинов,

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

В рамките на едно пленарно заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с вносител парламентарната група на "Възраждане". НС прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по..

публикувано на 07.08.24 в 16:19
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02
Симеон Матев

Симеон Матев: Очаква се август и септември да са с по-високи от обичайните температури

Очаква се и септември да бъде с по-високи от обичайните температури, какъвто ще е и август . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски":  "В следващите 15-ина дни от август температурни рекорди не се очакват, но предстои поредният сух и горещ..

публикувано на 07.08.24 в 15:54
УМБАЛ

27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация е реализирана преди часове в университетската болница Света Анна в София, съобщиха от агенция Медицински надзор. Донорът е 27-годишен мъж, транспортиран в мозъчна смърт. Сърцето и белите му дробове ще бъдат трансплантирани в Германия по линия на международното сътрудничество.  Предстои да бъдат направени трансплантация на черен..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

Министрите на културата и на туризма казаха дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че е склонен да запази поста си в следващ служебен кабинет. Колегата му Евтим Милошев, който оглавява туризма, посочи, че не е обмислял дали да продължи да изпълнява тази длъжност. Така двама отговориха на въпросите на журналистите дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство:..

публикувано на 07.08.24 в 15:45